‘Nu ook toetsrente hypotheken verlagen’

0

De Hypotheekshop zou graag zien dat ook de toetsrente voor hypotheken met een rentevaste periode korter dan tien jaar onder de loep wordt genomen. Nu de factor waarmee een studieschuld meeweegt bij het verkrijgen van een hypotheek lager wordt, is het tijd om door te pakken, stelt de hypotheekketen.

De Hypotheekshop vindt de huidige toetsing van studieschulden ook te zwaar en juicht deze aanpassing dan ook toe. “Daarmee wordt voorkomen dat starters onnodig worden belemmerd bij de aankoop van een woning. De laatste jaren zijn er tevens instrumenten voor flexwerkers ontwikkeld (Arbeidsmarktscan, Perspectiefverklaring) waarbij wordt uitgegaan van het huidige inkomen, in plaats van een lager gemiddeld inkomen. Daarmee wordt eindelijk iets gedaan aan de achterstandspositie van starters.”

Vastgeroest op 5%

De hypotheekketen zou graag zien dat er nu doorgepakt gaat worden en ook de toetsrente voor hypotheken met een rentevaste periode korter dan tien jaar onder de loep wordt genomen. Elk kwartaal bepaalt de AFM de toetsrente voor het nieuwe kwartaal. Die toetsrente staat al jaren vastgeroest op het afgesproken minimum van 5%. Alleen als de werkelijke rente hoger is dan deze toetsrente, dan moet er gerekend worden met de werkelijke rente.

Volgende stap

Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengen. De Hypotheekshop: “De lage rentestand is de reden dat de belastingtarieven in box 3 (vermogen) inmiddels zijn aangepast en dat er een nieuw pensioenstelsel in de maak is. Het wordt tijd dat nu ook de toetsrente van 5% onder de loep wordt genomen. Het Nibud ging in haar onderzoek naar de wegingsfactoren uit van de gemiddelde rente over de laatste vijf jaar. Die bedraagt voor hypotheken 1,78% (10 jaar vast met NHG).”

Hogere hypotheek bij studieschuld

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.