Nu hét moment voor provisieloos krediet

0

Rob Goedhart grijpt de internetconsultatie over het vakbekwaamheidsbouwwerk aan om opnieuw te pleiten voor het volledig afschaffen van het provisiegebod op consumptief krediet. De voorzitter van de Stichting Geldbelangen voelt zich hiertoe geroepen door de reactie van de NVHP en de stCEHP.

‘Geen tussenoplossing voor enkel de combinatie van hypothecair- en consumptief krediet.’

Namens de besturen van de stichting Certificering Erkend Hypothecair Planners (stCEHP) en de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) gaf secretaris Jurjen Oosterbaan Martinius op 23 mei een gezamenlijke schriftelijke reactie op de internetconsulatie. Beide besturen ondersteunen het voornemen om de eind- en toetstermen zodanig aan te passen dat vanaf 1 april 2019 het diploma Wft hypotheken niet alleen kwalificeert voor advies en bemiddeling in hypothecair krediet maar ook voor consumptief krediet. Hierdoor zal volgens Oosterbaan bij veel adviseurs de bestaande terughoudendheid om een dergelijk combinatie-advies te verstrekken, minder worden.

Motiveer provisiestromen

Wel vraagt Oosterbaan het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) een nadere motivatie te geven voor het in stand houden van het verschil in behandeling van de beloning bij een combinatie van consumptief- en hypothecair krediet. Oosterbaan: “De wetgever verplicht de adviseur bij consumptief krediet een beloningsvorm waarbij hij een percentsgewijze vergoeding ontvangt van de aanbieder van het consumptief krediet, hetgeen juist bij hypothecair krediet is verboden. Een directe beloning bij consumptief krediet is bij wet verboden.”

Raar fenomeen

In zijn brief grijpt Goedhart dit “rare fenomeen dat er een splitsing gemaakt zou moeten worden tussen advies over het deel hypotheek en over het deel consumptief krediet” aan om “mede gezien de opstelling van de NVHP en de stCEHP – weer eens te pleiten tot het volledig afschaffen van het provisiegebod op consumptief krediet. Deze consultatie achten wij hiervoor een goed moment.” Dus geen tussenoplossing voor enkel de combinatie van hypothecair- en consumptief krediet.

Alles gaat online

Goedhart stelt dat de analyse of een lening mogelijk is (op basis van inkomen en BKR-registratie) inmiddels een gestandaardiseerde aangelegenheid is. Er zijn volgens hem “vrijwel geen krediettussenpersonen meer bij wie een consument aan tafel schuift en door de adviseur diep in de ogen wordt gekeken, waarbij die adviseur aan zou kunnen voelen of het verstrekken van een lening wel verstandig zou zijn of niet. Vrijwel alles gaat tegenwoordig via internet.”

Geen nazorg

Ondanks de provisie die de tussenpersoon vanaf het moment van afsluiten periodiek ontvangt, is van actieve nazorg van de kant van die tussenpersoon in het algemeen geen sprake, stelt Goedhart vast op basis van signalen uit de verhalen die optekende van gedupeerde consumenten. “Natuurlijk neemt de tussenpersoon eens in de zoveel tijd contact op met zijn klant. Enerzijds om de AFM te laten zien ‘dat er contact is geweest’. Anderzijds uit commercieel belang. Men bekijkt dan of de klant bij een andere geldgever goedkoper terecht kan. Is dat zo, dan wordt de lening over gesloten. (Soms zelfs binnen een zelfde concern van banken). Op de manier stelt de tussenpersoon de doorlopende provisiestroom zeker voor zichzelf.” En zo somt Goedhart nog een hele rij voorbeelden op die de adviseur in een negatief daglicht plaatsen.

Perverse prikkel

Gezinnen die kampen met problematische schulden hebben volgens Goedhart een adviseurs of ander soort helpers nodig, die hen van de schulden af helpt of op zijn minst gedaan krijgen dat die schulden niet problematisch meer zijn. “Dit soort helpers verdienen een beloning. Maar moeten zeker niet beloond worden door middel van een doorlopend provisie. Dat systeem geeft nu juist een perverse prikkel in het maken van meer een grotere schulden. Wij vertrouwen er op dat u dit signaal ter harte neemt, ook al valt die wellicht buiten de scoop van de deze consultatie”, besluit Goedhart zijn brief.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.