NSR en SchuldenlabNL gaan samenwerken

0

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en SchuldenlabNL hebben besloten meer samen te werken. Ze hebben een overeenkomst ondertekend om meer mensen eerder te vinden, op tijd te bereiken en sneller naar passende hulp te leiden.

Door het coronavirus groeit het aantal huishoudens met problematische schulden naar verwachting tot ongeveer. 2,4 miljoen. Ongeveer 85% van deze mensen is niet in beeld bij de formele schuldhulpverlening. Mensen wachten gemiddeld vijf jaar voordat ze hulp inschakelen, waardoor schulden en de bijkomende problemen zich opstapelen.

Gerrit Zalm

De samenwerking werd getekend tijdens een webinar in de Malietoren (Den Haag) waar SchuldenlabNL en de NSR samen met gemeenten en professionals uit de schuldhulp in gesprek gingen over de uitrol van de schuldhulproute. “In iedere gemeente is hulp beschikbaar, maar de hulp is versnipperd”, zegt oud-minister Gerrit Zalm (in het midden op de foto van Mladen Pikulić) , voorzitter van SchuldenlabNL. “Gemeenten en andere organisaties werken onnodig langs elkaar heen. Via de Nederlandse Schuldhulproute is er één loket (Geldfit.nl) beschikbaar dat laagdrempelig is. Mensen met geldzorgen komen zo in eerder stadium bij de juiste hulporganisaties terecht. SchuldenLabNL toetst welke interventies daadwerkelijk effectief zijn en moeten aansluiten op deze route. We zijn blij dat de NSR inmiddels door zowel gemeenten als bedrijven breed omarmd is.”

Geldfit.nl

De afgelopen jaren heeft de NSR de online test Geldfit.nl ontwikkeld. Via deze test krijgen mensen inzicht in hun situatie en ontdekken zij welke effectieve oplossingen voor hen beschikbaar zijn. Mede dankzij SchuldenlabNL is dit platform gegroeid en ondertussen hebben ruim 350.000 mensen Geldfit.nl bezocht.

Heldere rolverdeling

Martin Suithoff (rechts), directeur van de NSR, omarmt deze nauwere samenwerking: “Beide onafhankelijke organisaties hebben een heldere rolverdeling gekregen. Wij zorgen ervoor dat de mensen naar de juiste hulporganisaties worden verwezen. Met SchuldenLabNL kunnen we de effectiviteit van ons werk vaststellen, omdat zij de impact meten. We vinden het belangrijk dat mensen met geldzorgen eerder passende hulp ontvangen, dan kunnen we veel problemen voorkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.