NOW-regeling voer voor rechtsbijstand

0

ARAG ontvangt meer vragen en verzoeken die betrekking hebben op de NOW-regeling. In april lag het aantal NOW-verzoeken op 54, in maart waren dat er 29. De rechtsbijstandsverzekeraar verwacht in de toekomst meer NOW-drukte na de definitieve berekening met mogelijk terugvorderingen.

Arbeidsjurist Hanneke Boesveld verwacht deze maand opnieuw een forse toename. Dat komt volgens haar vooral doordat ondernemers niet altijd goed begrijpen hoe ze de kleine lettertjes van de regeling moeten interpreteren. “NOW aanvragen is op zich geen kunst. Het is makkelijk, toegankelijk en ondernemers hebben echt razendsnel een voorschot ontvangen. Ik heb echter wel zorgen over de toekomst, als de definitieve berekening van de NOW komt.”

Mogelijke terugvordering

Boesveld doelt daarbij onder andere op de omzet en loon die de hoogte van de loonkostensubsidie bepalen. Bedrijven die tenminste twintig procent omzet verliezen komen in aanmerking voor de regeling. Boesveld: “Het lijken eenvoudige begrippen, maar er zitten addertjes onder het gras. De ondernemer moet een inschatting maken van de omzetdaling. Deze tijd is echter zo onzeker, dat het lastig is om een inschatting te maken. Veel ondernemers hadden snel hulp nodig en hebben dus ook niet gewacht om zo een beter beeld te krijgen van de gevolgen voor de omzet. Verder wordt het voorschot op de subsidie gebaseerd op het loon van januari 2020. Dat loon in januari kan hoger zijn dan het werkelijk betaalde loon in de periode maart tot en met mei 2020, omdat in januari vaak een dertiende maand wordt uitbetaald. Dat kan uiteindelijk nog wel eens tot een zure nasmaak gaan leiden. Ondernemers moeten straks misschien wel, met alle gevolgen van dien, een deel van de coronasteun gaan terugbetalen.”

Startups en seizoenswerk

Verder komen er vragen en verzoeken binnen bij ARAG over startups en organisaties die afhankelijk zijn van seizoensgebonden omzetten. Voor dit soort bedrijven is het ongunstig dat het omzetverlies wordt bepaald op basis van het loon in januari 2020 of november 2019 en de gemiddelde kwartaalomzet in 2019. De subsidie kan daardoor uiteindelijk lager uitvallen.

Bezwaar maken

Ondernemers doen er volgens Hanneke Boesveld verstandig aan om goed op te blijven letten en goed te controleren of het toegekende voorschot klopt met de werkelijke loonkosten. “Blijf ook in de gaten houden of het voorschot in de pas loopt met het omzetverlies en het uitbetaalde loon. Daarmee voorkom je later vervelende verrassingen. Klopt de beslissing over het voorschot of de definitieve vaststelling van de subsidie niet, trek dan aan de bel bij het UWV en dien zo nodig tijdig bezwaar in.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.