Notarissen minder druk met hypotheken

0

In mei zagen notarissen voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis het aantal akten dalen. Ze passeerden er in totaal bijna 143.000, wat dik 3% minder is dan mei 2020. De vastgoedpraktijk kent de grootste daling: onroerend goed (-10%) en hypotheken (-8%).

Vergeleken met de maand april 2021 is de daling in de vastgoedpraktijk overigens nog groter. Het aantal overdrachtsakten daalde in een maand tijd namelijk met ruim 15% en het aantal hypotheken met ruim 10%, blijkt uit het maandelijks onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

De daling in de vastgoedpraktijk lijkt zich volgens het meest recente maandelijkse peiling van de KNB ook in de komende periode door te zetten. Van de deelnemende notarissen geeft 30% dat aan. Bij 15% blijft die afname beperkt tot minder dan 10%, terwijl 12% van hen uitgaat van een daling van tussen de 10 en 25 procent.

Ondernemingspraktijk

Net als in april waren notarissen vorige maand erg druk met oprichtingen van bv’s en stichtingen. Het aantal nieuw opgerichte bv’s steeg met 30% ten opzichte van mei 2020, het aantal nieuwe stichtingen met bijna 22%. Ook het aantal statutenwijzigingen van bv’s steeg met bijna 30% behoorlijk explosief.

Familiepraktijk

Er trouwen momenteel ook weer aanzienlijk meer mensen dan vorig jaar in deze periode. Notarissen maakten in mei 34% meer huwelijkse voorwaarden dan in dezelfde maand vorig jaar en 10% meer dan in april. Ook het aantal levenstestamenten nam met 4,5% toe. De stijgende lijn die het aantal samenlevingscontracten de afgelopen maanden liet zien, is volgens de KNB definitief voorbij. Was dat aantal in april al flink afgenomen vergeleken met maart, in mei daalde dat aantal opnieuw. Nu met 8,5% in vergelijking met mei 2020.

De afname van het aantal coronabesmettingen en -doden is terug te zien in het aantal verklaringen van erfrecht dat notarissen afgelopen maand afgaven. Dat aantal daalde met 10% in vergelijking met de maand ervoor.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.