Notarissen druk met hypotheekakten

0

In het eerste half jaar van 2020 passeerden de notarissen in Nederland gezamenlijk ruim 6% meer akten dan in dezelfde periode in 2019. Belangrijkste reden van de stijging is de sterk toegenomen vraag naar hypotheekakten. Dat aantal steeg in de eerste zes maanden met 22%.

In het eerste half jaar van 2019 werden in totaal 846.179 akten ondertekend, in het eerste half jaar van 2020 waren dat er 898.744. Dit blijkt uit cijfers uit het Centraal Digitaal Repertorium (CDR) van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Het aantal hypotheekakten steeg in het tweede kwartaal (april, mei, juni) met 24 procent het hardst. Veel mensen wijzigden hun hypotheek overigens zonder te verhuizen, want het aantal vastgoedakten dat notarissen in dezelfde periode passeerden nam toe met 1%, of 3,5% als de eerste helft van het half jaar wordt vegeleken met dat van vorig jaar.

Meer verklaringen van erfrecht

In de familiepraktijk werden in de eerste helft van 2020 ruim 4% meer akten gepasseerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal testamenten nam met 1,5% toe en het aantal levenstestamenten met bijna 6%. De tweedekwartaalcijfers laten echter een ander beeld zien: 1% minder testamenten dan dezelfde periode vorig jaar en 3% minder levenstestamenten. De coronacrisis heeft gezorgd voor een sterke stijging van het aantal verklaringen van erfrecht: tussen april en juli 22% meer dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Het aantal samenlevingscontracten steeg die periode met 13%.

Klappen voor ondernemingspraktijk

In de ondernemingspraktijk zijn in de eerste helft van 2020 de grootste klappen gevallen. Het totaal aantal akten in dit rechtsgebied nam af met 5% in vergelijking met de eerste helft van 2019. Met name de oprichting van bv’s en stichtingen nam sterk af in de maanden april en mei. In juni zien de notarissen echter weer een stijging van de aantallen. Het aantal bv’s nam in die maand met ruim 60% toe ten opzichte van de maand mei. Bij het aantal stichtingen ligt dit percentage op ruim 30%.

Regionale verschillen

Hoewel het notariaat gezamenlijk meer akten passeerde is er sprake van regionale verschillen. Zo laat het overzicht een meer dan gemiddelde stijging zien in Overijssel (+13%), maar liepen de zaken in Friesland (-7%) en Limburg (-1%) terug.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.