Notaris schrijft al jaren te veel kadasterkosten

0

Vereniging Eigen Huis richt de pijlen op het notariaat. Notarissen ontvangen in veel gevallen een korting op het standaardtarief van het Kadaster. Volgens VEH is de notaris verplicht die korting door te geven aan de klant. Veel notarissen steken de korting echter in eigen zak of hebben dat jarenlang gedaan.

Het gaat om het inschrijven van een nieuwe hypotheek- en koopakte, en het doorhalen van een oude hypotheek-inschrijving. VEH: “Notarissen krijgen van het Kadaster korting op de standaardtarieven als zij hypotheek- en koopakten digitaal aanleveren via het zogenoemde KIK-systeem. Zo’n 80% van de notariskantoren maakt hiervan gebruik. Ruim 40% van alle koop- en hypotheekakten wordt via KIK bij het Kadaster ingeschreven. Ook krijgen notarissen korting als zij het doorhalen van oude hypotheekinschrijvingen gebundeld aanleveren in een verzamelakte. Tot voor kort was het volgens de Kamer van Koophandel voor het Notariaat ‘geenszins ongebruikelijk’ dat notarissen de korting in eigen zak staken en werd dit ‘breed toegepast’. VEH heeft aanwijzingen dat de praktijk van het in rekening brengen van te hoge Kadasterkosten bij sommige notariskantoren nog steeds voortduurt.”

De VEH roept huizenbezitters die de afgelopen jaren een woning kochten of verkochten op, om bij hun notaris na te gaan of zij niet te hoge kadasterkosten hebben betaald. Op de website van de belangenvereniging is hiervoor een modelbrief beschikbaar.

Lucratieve business

De VEH verwijst ter onderbouwing van haar oproep naar een zaak waarover de tuchtrechter zich op 28 november 2018 moest uitspreken. “Daarin bracht een notaris aan 38 cliënten de volledige legeskosten van 74 euro in rekening voor de doorhaling van hypotheekinschrijvingen, terwijl hij maar een keer 74 euro hoefde te betalen. De totale schadepost bedroeg 2.738 euro. Ook factureerde hij voor inschrijving van de leverings- en hypotheekakte bij het Kadaster het hogere standaardtarief van 168 euro, in plaats van het lagere KIK-tarief van 103 euro voor digitale aanlevering. Desondanks legde de Kamer geen straf op.”

Er komt scherper toezicht

Volgens Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis kan de beroepsgroep ‘deze schandvlek’ alleen wegnemen als alle notarissen die kortingen voor zichzelf hielden, deze aan hun cliënten terugbetalen. Hij stelt eveneens dat ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het Bureau financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op de notariskantoren, vinden dat te hoge kadasterkosten terugbetaald moeten worden. De KNB verwijst daarbij naar de gedragsregel om niet meer dan de werkelijk gemaakte kosten in rekening te brengen. Het BFT heeft na de oproep van VEH aangegeven dat het in haar reguliere toezichtspraktijk de correctheid van declaraties van kadasterkosten gaat meenemen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.