Notaris rekent negatieve rente over gestalde koopsom

0

Niet-vermogenden die een huis kopen kunnen toch te maken krijgen met de gevolgen van een negatieve rente. Op de derdenrekening van een notaris staat namelijk een fors bedrag gestald en daarover moet een negatieve rente worden betaald. Die rekening wordt doorgeschoven naar de klant, schrijft kandidaat-notaris Regina van Rijswijk in een blog.

In de blog op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie licht Van Rijswijk dit toe. “Op de derdenrekening van de notaris worden alle gelden van of voor partijen bij een notariële akte gezet. Denk hierbij aan waarborgsommen, koopsommen en geld uit een hypothecaire geldlening. Dit staat dus los van het geld dat van het notariskantoor zelf is. Deze bedragen bij elkaar komen al snel boven de drempel uit die banken stellen voor negatieve rente. Dat het geld eigenlijk toebehoort aan verschillende klanten, maakt de bank niet uit. Het is unieke situatie. In het verleden werd over een waarborgsom nog rente vergoed. Nu is het andersom, de negatieve rente wordt de klant in rekening gebracht.”

Extra kostenpost op nota

Volgens de kandidaat-notaris, werkzaam bij Actus Notarissen in Heerhugowaard, is het voor notariskantoren lastig vast te stellen of een koopsom of waarborgsom onder of boven de grens voor negatieve rente behoort. “Daarom rekenen kantoren de gemiddeld te betalen rente over een langere periode uit en nemen dat als negatieve rente over de waarborgsom op de nota op. Of zij nemen het als een vast bedrag per dossier, al dan niet oplopend, op de nota op. Op die manier betalen veel mensen dus toch negatieve rente, zonder dat ze zelf een groot vermogen op de spaarrekening hebben.”

Bij de meeste banken ligt de grens voor negatieve rente bij een tegoed van 2,5 miljoen euro. Maar er zijn volgens Van Rijswijk ook banken die binnenkort een drempel hanteren van 1 miljoen euro of zelfs geen drempel meer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.