Notariaat krijgt weer een beetje lucht

0

Bij het notariaat valt over de maand februari vooral de terugval in de vastgoedmarkt op. In december zorgde die nog voor een recordaantal akten en ook in januari lagen het aantal overdrachts- en hypotheekakten aanmerkelijk hoger. Februari maakt echter een einde aan die opgaande lijn.

De steeds verder toenemende drukte in het notariaat van de afgelopen twee jaar lijkt zich volgens de nieuwe cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) te stabiliseren. In totaal werden in februari ruim 11% minder akten ingeschreven ten opzichte van de maand daarvoor. In 2020 was de afname tussen de maanden januari en februari 8%.

De vastgoedtak laat in februari echter een daling van iets meer dan 2% zien in het aantal geregistreerde overdrachtsakten, ten opzichte van februari 2020. Het aantal gepasseerde hypotheekakten was 8,4% meer dan februari 2020. De stijging in januari ten opzichte van een jaar eerder was veel hoger: 23,5%.

Familiepraktijk

De behoorlijk daling in januari van het aantal akten in de familiepraktijk zet niet door in februari. Daalde het aantal testamenten die maand nog met ruim 2,5% vergeleken met januari 2020, in februari lag dat aantal vrijwel gelijk met vorig jaar. Het aantal levenstestamenten lag opnieuw lager dan vorig jaar, maar daar brengt de begin maart gestarte notariaat-campagne ‘Teken vandaag voor morgen’ wellicht verandering in.

De neerwaartse trend van het aantal huwelijkse voorwaarden na de gewijzigde wetgeving een paar jaar geleden lijkt de bodem nog niet te hebben bereikt. Hier is volgens de KNB opnieuw een forse daling te zien van bijna 17%. Het aantal samenlevingscontracten en erfrechtverklaringen stijgt wel (opnieuw) fors: respectievelijk met 20% en ruim 21% vergeleken met februari 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.