Nota verrast zorgverzekerden met budgetpolis

0

Het bijbetalen voor niet-gecontracteerde zorg komt voor veel verzekerden met een budgetpolis als een verrassing. Kenmerkend voor deze polissen is dat verzekerden een beperktere keuze hebben uit zorgaanbieders of een lagere vergoeding ontvangen bij het gebruik van niet-gecontracteerde zorg.

Dit en meer blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door Nivel in opdracht van het ministerie van VWS. De meeste verzekerden met een polis met beperkende voorwaarden zijn overigens tevreden met hun polis. “Desalniettemin heerst er in deze groep verzekerden onduidelijkheid over de consequenties voor het gebruik van niet-gecontracteerde zorg. Het ontbreekt de verzekerden vooral aan tijdige en duidelijke informatie over het bijbetalen voor niet-gecontracteerde zorg”, aldus de onderzoekers.

In 2019 kozen 2,4 miljoen verzekerden in Nederland voor een dergelijke budgetpolis. Het ministerie van VWS wilde met dit onderzoek te weten komen hoe bewust deze verzekerden voor een verzekering met beperkende voorwaarden kiezen, wat hun ervaringen met deze zorgverzekering zijn en of zij voldoende bekend zijn met de beperkende voorwaarden van hun polis. In totaal hebben 14.918 verzekerden de vragenlijst ingevuld en zijn er elf telefonische interviews gehouden.

Onduidelijkheid over bijbetaling

Het onderzoek laat zien dat het bijbetalen voor niet-gecontracteerde zorg voor veel verzekerden met een polis met beperkende voorwaarden als een verrassing komt. Ook voor verzekerden die wel op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot bijbetaling, is het onduidelijk hoeveel er moet worden bijbetaald. Informatie over het bij te betalen bedrag blijkt moeilijk te achterhalen voor verzekerden met een polis met beperkende voorwaarden, terwijl het juist voor hen van belang is om de kosten tijdig te kunnen opzoeken.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.