Noodknop moet huurmarkt beschermen tegen particuliere belegger

0

Minister Ollongren (BZK) is met het Kadaster, Nederlandsche Bank en Amsterdam Business School Finance Group (UvA) een onderzoek gestart om erachter te komen welk prijseffect de toenemende activiteit van particuliere beleggers heeft op de betaalbaarheid van het huuraanbod in stedelijke gebieden.

Wanneer hieruit blijkt dat er sprake is van een prijsopdrijvend effect, dan kan dit een aanwijzing zijn voor de verdringing van starters van de woningmarkt, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Ollongren: “Beleggers kunnen bijdragen aan een betaalbaar, toegankelijk en leefbaar woonmilieu. Zo kan huren in de vrije sector een gewenste oplossing zijn voor huishoudens met een flexibelere woonvraag, zoals voor starters in het nog schaarse middenhuursegment. Ik vind het belangrijk dat beleggers die in hun rol als verhuurder excessief gedrag vertonen worden aangepakt.”

Instellen noodknop

De minister onderzoekt op dit moment het gebruik van een mogelijke ‘noodknop middenhuur’ om excessieve huren tegen te gaan. Deze noodknop is tijdelijk van aard en alleen van toepassing voor gemeenten met schaarste in het middenhuursegment. Partijen die met een langetermijnperspectief investeren moeten daarbij voldoende verdienmogelijkheden houden om middenhuur te blijven bouwen.

Een mogelijke optie zou kunnen zijn dat gemeenten lokaal de aanvangshuurprijs in de vrije sector kunnen maximeren op basis van een percentage van de WOZ-waarde. Maar ook met het stellen van wettelijke kaders blijft deze mogelijkheid van een noodknop voor middenhuur een ingrijpende maatregel, schrijft de minister die verder aangeeft de effecten hiervan verder te onderzoeken.

Cijfers woningbeleggingen

Uit de brief blijkt verder dat het aandeel van particuliere verhuurders in woningtransacties in de afgelopen jaren langzaam is toegenomen naar bijna 11% begin 2018. In 2017 investeerden institutionele, particuliere en private beleggers circa 5,2 miljard euro in woningbeleggingen, 20% meer dan in het jaar daarvoor. Nederlandse institutionele beleggers namen daarvan 3,1 miljard euro voor hun rekening en investeerden dit vooral in nieuwbouw in het middeldure segment (tussen 700 en 900 euro). Particuliere beleggers en (deels nieuwe) internationale beleggers investeerden circa 1,15 miljard euro respectievelijk 950 miljoen in huurwoningen in Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.