Nog veel misvattingen over hypotheek

0

Onder consumenten die onlangs een hypotheekgesprek hebben gehad of die dit binnen nu en 3 jaar verwachten te hebben, blijken nog veel misvattingen te bestaan over het hypotheekadvies en zaken als pensionering, echtscheiding, aflossingsvrij en einde renteaftrek.

Dat en meer blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van De Hypotheekshop is uitgevoerd door PanelWizard. Doel hiervan was om meer inzicht te verkrijgen in de misverstanden die leven onder eerdergenoemde doelgroep als het gaat over hypotheekgesprekken en hypotheekadviseurs. Het panel bestond uit een dwarsdoorsnee van de Nederlandse bevolking. Maar liefst 14 van de in totaal 26 stellingen in het onderzoek werd door meer dan de helft van de respondenten niet goed beantwoord.

Misvattingen pensionering

De resultaten tonen aan dat bij het onderwerp pensionering de grootste misverstanden naar voren komen. Op de stellingen ‘Voor senioren (65 jaar en ouder) gelden strengere voorwaarden bij het aanvragen van een hypotheek dan voor andere leeftijdsgroepen’ en ‘Hypotheekaanbieders houden bij personen vanaf 65 jaar rekening met de hoogte van het toekomstig pensioen dat iemand via een pensioenfonds of pensioenverzekeraar heeft opgebouwd (ouderdomspensioen)’, gaf respectievelijk 66,7% en 66,1% van de respondenten aan het eens te zijn.

“Beide stellingen zijn echter niet waar”, aldus de Hypotheekshop. “Geldverstrekkers hanteren geen leeftijdsafhankelijke voorwaarden in het nadeel van ouderen. Financiers houden al vanaf 10 jaar voor ingangsdatum van de AOW-uitkering (57 jaar en ouder) rekening met iemands pensioenvoorziening; er is zelfs een voorstel in de maak om dat op te trekken naar 15 of 20 jaar voor AOW-leeftijd.”

Ook de pensioentoetsing van ondernemers blijkt niet voor alle consumenten even helder. Op de stelling ‘Hypotheekaanbieders houden bij ondernemers/zzp’ers rekening met de onderneming als pensioenvoorziening’ antwoordde 31,8% ten onrechte ‘waar’, terwijl 46% ‘ik weet het niet’ aankruiste. “Geldverstrekkers houden in de regel alleen rekening met pensioen dat is opgebouwd in loondienst en de opgebouwde waarde van een lijfrente. De waarde van een onderneming wordt daar niet in betrokken”, aldus De Hypotheekshop.

Misvattingen echtscheiding

De vier stellingen over einde relatie brengen eveneens de nodige misvattingen aan het licht. Het merendeel van de respondenten (57,4%) wist wel dat echtscheiding tijdens de looptijd van een hypotheek het grootste risico is voor de huizenbezitters en 89,3% begreep dat een hypotheekaanvraag in verband met echtscheiding complex is en geen formaliteit. Mooie resultaten, maar 10,7% dacht dus dat het regelen van einde relatie slechtst een administratieve handeling is. Dat een hoge overwaarde het uitkopen van de ex-partner lastig kan maken, kwam ook niet bij iedereen op. Laat staan dat over het algemeen slechts één van beide ex-partners de huidige lage hypotheekrente kan meenemen naar een nieuwe woning.

Misvattingen hypotheekadvies

Over het hypotheekadvies zelf komen ook misvattingen aan het licht. Hoewel er al bijna 10 jaar een provisieverbod is, weet slechts 21,6% van de respondenten dit. Dat voor aanpassingen en advies na het sluiten van de hypotheek advieskosten in rekening worden gebracht was 65,8% van de respondenten bekend. Opvallend is verder dat 28,3% denkt dat de adviseur van de bank altijd alle hypotheekbieders in de markt vergelijken. Ook denkt 25,9% dat de hypotheekadviseur gemiddeld genomen 8 uur werk heeft aan het bemiddelen en afsluiten van een nieuwe hypotheek. Volgens De Hypotheekshop is dat afhankelijk van de adviessituatie gemiddeld 15-20 uur.

De volledige rapportage met de onderzoeksresultaten is op aanvraag beschikbaar.

Onderzoek onthult grootste misverstanden over hypotheken

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.