Nog minder woningaanbod voor modale inkomens

0

Mensen met een modaal inkomen hebben nog minder mogelijkheden op de woningmarkt dan één jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Hypotheker vorig jaar en dit jaar uitvoerde aan de hand van de gegevens op Funda.

Vorig jaar onderzocht De Hypotheker het aanbod van koopwoningen voor mensen met een modaal inkomen van 37.000 euro per jaar en tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 66.500 euro per provincie en grote stad. Voor eenverdieners bekeek de hypotheekketen het woningaanbod tot 150.000 euro en voor tweeverdieners tot 300.000 euro.

Op dit moment kun je met een inkomen van 32.700 euro een woning tot 150.000 euro kopen, zo stelt De Hypotheker. Voor een woning van 300.000 euro heb je samen een inkomen van 36.000 en 26.500 euro nodig.

Het aanbod is in iedere provincie en grote stad flink is gedaald, met name voor de single huizenkopers. In Rotterdam is het aanbod bijvoorbeeld van veertien naar zes procent gegaan en in Utrecht van dertien naar twee procent.

Commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker noemt de cijfers “schrijnend. Er is eigenlijk maar één echte oplossing en dat is het bijbouwen van voldoende betaalbare woningen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.