NN: “Oversluitmarkt ook in 2021 groot”

0

De Hypotheek OversluitCheck van Nationale-Nederlanden is sinds de lancering in september 2020 zo’n 10.000 keer ingevuld. In 82% van de gevallen leverde het oversluiten van de huidige hypotheek de woningeigenaar volgens de rekentool lagere maandlasten op.

Uit de ingevulde Hypotheek OversluitChecks blijkt dat het bedrag dat bespaard kan worden op de hypotheeklasten varieert van een paar tientjes tot honderden euro’s per maand. Een belangrijke reden hiervoor is vanzelfsprekend de lage rente van dit moment. Maar Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden Bank, signaleert ook een andere oorzaak: “Veel mensen hebben de afgelopen jaren afgelost op hun hypotheek en ook de waarde van hun woning is vaak gestegen. Hierdoor kan de hypotheek in een lagere tariefklasse terecht komen met een lagere hypotheekrente, wat voor extra voordeel zorgt.”

Oversluitmarkt blijft groot

Volgens NN wordt inmiddels één op de vier hypotheken afgesloten door mensen die in hun huidige woning blijven wonen, maar wel hun hypotheek verhuizen naar een andere bank. Sueters: “Zo hebben in 2020 circa 160.000 huizenbezitters ervoor gekozen om hun hypotheek over te sluiten om daarmee hun maandlasten te verlagen. Dat is meer dan ooit te voren. Maar op het totaal aantal lopende hypotheken is dit slechts 3%. Dat betekent dus dat er een grote groep is die zich misschien nog niet verdiept heeft in de hypotheek, maar voor wie oversluiten ook lagere maandlasten kan opleveren. Wij verwachten daarom dat de markt voor het oversluiten van hypotheken ook in 2021 nog groot blijft.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.