NN keert 1.750 euro uit na letselclaim eikenprocessierups

0

Nationale-Nederland heeft als verzekeraar van recreatiepark ‘t Hooge Holt in het Overijsselse Gramsbergen 1.750 euro smartengeld uitgekeerd, voor het letsel dat een gast opliep door de eikenprocessierupsen op het park.

Namens de 78-jarige vakantieganger Harm Touwslager uit Hendrik-Ido-Ambacht betoogde letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam deze zomer met succes dat ook een parkeigenaar verantwoordelijk is voor mogelijke plaaginsecten op zijn terrein. Het was volgens het letselschadebureau de eerste keer dat in Nederland een particulier of ondernemer de aansprakelijkheid erkende voor letselschade door de rupsen.

Na de erkende aansprakelijkheid keerde Nationale Nederlanden in totaal 1.790 euro uit aan het slachtoffer. 40 euro aan medische en andere kosten, de rest als smartengeld voor het opgelopen letsel, de doorstane schrik en de verpeste vakantie.

De zaak

Op het recreatiepark stond ten tijde van het voorval een bankje voor bezoekers, pal onder een eikenboom met daarin een nest van de eikenprocessierups. Touwslager was nietsvermoedend meermalen op het bankje gaan zitten. Een dag later werd hij wakker van een ondraaglijke jeuk, een ‘explosie aan ontstekingen’ en een ellendig, ziek gevoel, dat de rest van de vakantie aanhield.

Brandharen van de eikenprocessierups dringen huid, ogen en luchtwegen binnen en veroorzaken irritaties, ontstekingen en een grieperig gevoel. Voor honden kunnen ze zelfs levensgevaarlijk zijn.

Principekwestie

Voor Touwslager was de zaak vooral een principekwestie. “Parken moeten niet zo laconiek met de gezondheid van bezoekers omspringen. De arrogantie van de parkbeheerder is afgestraft, en ik weet zeker dat er in de toekomst geen nesten van de processierupsen meer aanwezig zullen zijn op ‘t Hooge Holt. En, nog belangrijker: elke parkbeheerder zal zijn terrein voortaan wel beter bewaken tegen deze overlast.”

Volgens Steffy Roos du Maine, directeur JBL&G, had de gemeente het recreatiepark ingelicht over de rupsen. “Ze wisten dat er veel eiken staan waar de rups zich graag in nestelt, en toch hebben ze nagelaten zelf onderzoek te verrichten en de rupsen structureel te bestrijden. In deze zaak zijn zelfs pas maatregelen genomen nadat het gevaar zich al had voorgedaan en onze cliënt letselschade had opgelopen: een papiertje met een waarschuwing en een rood-wit lintje om het bankje. Pas dagen later is het bankje eindelijk weggehaald. Te laat, te laks, te weinig.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.