NN geeft vraag ‘Hoe gaat het?’ meer lading

0

Nationale-Nederlanden lanceert vandaag het ‘Hoe gaat het?’-platform, dat werkgevers en werknemers activeert en faciliteert in het voeren van (meer) goede gesprekken. Daarmee roept NN op om deze drie woorden weer belangrijk te maken.

“We zien dat er veel behoefte is aan échte aandacht vanuit de werkgever, maar men weet vaak niet waar te beginnen”

Ruim de helft (57%) van de Nederlanders ziet de vraag ‘Hoe gaat het?’ als een beleefdheidsvraag en niet als een oprechte vraag naar hoe iemand zich voelt, blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden dat is uitgevoerd door Kantar. Dezelfde vraag stellen bijna alle ondervraagde managers (95%) ook, maar hun werknemers herkennen en beleven dit (56%) een stuk minder.

Maurice Koopman (fotograaf: Harmen de Jong)

Maurice Koopman, CEO Nationale-Nederlanden Schade & Inkomen: “Wij willen de vraag nieuw leven inblazen. Een goed gesprek over hoe het gaat, blijkt de sleutel tot minder ziekteverzuim en uiteindelijk tot een vitaler en veerkrachtiger Nederland. Werkgevers hebben op dat vlak nog de nodige stappen te zetten en wij helpen hen hierbij met praktische tips en tools.”

Een vraag met veel potentie

Op het nieuwe ‘Hoe gaat het?’-platform biedt Nationale-Nederlanden managers en werknemers met video’s, artikelen en een podcast de handvatten om het gesprek over (mentale) vitaliteit aan te gaan. Elke Wiss, praktisch filosoof en schrijver van ‘Socrates op sneakers’, deelt op het platform concrete tips voor het voeren van een goed gesprek. Ook is in beeld gebracht wat het oprecht stellen van de vraag teweeg kan brengen. “Zo willen we zichtbaar maken dat ‘Hoe gaat het?’ geen holle begroeting hoeft te zijn, maar een vraag die tijd verdient en oprecht gesteld kan worden. Een vraag met veel potentie”, aldus NN bij de lancering.

Tips en tools voor een goed gesprek van Elke Wiss:

  1. Stiltes laten vallen | Aandachtig luisteren betekent dat je volledig focust op wat je gesprekspartner vertelt. Probeer de ander dus niet te onderbreken en wacht rustig tot het verhaal verder gaat.
  2. Uitnodigen om meer te vertellen | een ‘Oh ja? Vertel!’ is vaak al genoeg.
  3. Bescheiden opstellen | Geef geen ongevraagd advies. Wees ervan overtuigd dat je niet alles weet. En zelfs al zou je alle feiten kennen, dan nóg ken je de ervaring, de beleving van de ander niet. Die is namelijk een ander mens dan jij. Met andere gewoontes, een ander karakter en andere behoeften.
  4. Vat samen | Een goede remedie om te zorgen dat je echt bij de ander blijft en zijn standpunt probeert te begrijpen is: samenvatten. Check of je de ander hebt begrepen.

De wil is er

Het eerste onderzoek naar verzuim en vitaliteit bij werknemers in loondienst, heeft plaatsgevonden onder 351 respondenten in januari 2021. Het tweede, kwantitatieve, onderzoek naar ‘hoe gaat het met Nederland?’ heeft plaatsgevonden onder 1.004 Nederlanders van 18 jaar en ouder in de periode van 27 mei tot en met 2 juni 2021. Daarbij is gebruik gemaakt van Kantar’s onderzoekspanel NIPOBase.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun manager in de top 3 zetten als het gaat om personen die als eerste geraadpleegd worden als er een disbalans is tussen werk en privé of als ze niet lekker in hun vel zitten op hun werk. Opvallend is dat een op de tien Nederlanders (11%) aangeeft wel met anderen te willen praten over hoe het met ze gaat, maar dit niet durft. “We zien dat er veel behoefte is aan échte aandacht vanuit de werkgever, maar men weet vaak niet waar te beginnen”, aldus Maurice Koopman.

Gemiddeld geeft Nederland het eigen welzijn op dit moment een 7,0. Ondanks dit mooie cijfer geeft 3 op de 10 Nederlanders aan zich (veel) slechter te voelen dan voor het uitbreken van corona (31%). Bijna een kwart (23%) zegt op de vraag ‘Hoe gaat het?’ vaak dat het goed gaat, terwijl dit niet zo is. Een op de drie Nederlanders praat wel eens over hoe het met hun gaat (33%). Bij slechts 21% vragen anderen wel eens door na het stellen van deze vraag. Drie op de vijf hebben het gevoel dan eerlijk te kunnen zijn (59%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.