NN Bank pleit voor gedifferentieerde woningbouw

0

Het prijssegment nieuwbouwwoning is een zeldzaamheid geworden voor de starter. Als we niet oppassen dan is de starterswoning straks alleen nog bereikbaar voor de ‘happy few’, waarschuwt adviseur Richard Steffers. Daarom zou gedifferentieerd bouwen volgens Sitske Mauritsz van NN Bank het uitgangspunt moeten zijn bij nieuwbouwprojecten.

‘Bouwen voor alle doelgroepen zou het uitgangspunt moeten zijn.’

Sitske Mauritsz is sinds maart 2021 directeur Hypotheken & Consumptief Krediet bij Nationale-Nederlanden Bank. Voor starters is het nu echt heel moeilijk geworden om nog aan een woning te komen en die situatie geldt volgens Mauritsz inmiddels ook voor een groeiende groep niet-starters. “Nieuwbouw is altijd al een gewild segment geweest voor starters. In 2014 werd meer dan de helft (53%) van de hypotheken voor nieuwbouw verstrekt aan starters. Dat percentage is in de jaren daarna echter zeer fors afgenomen en ligt nu op 34% en inmiddels is het voornamelijk nog de doorstromer die een nieuwbouwwoning kan kopen. Dat is niet goed.

Het is niet alleen heel belangrijk dat er een gewenste woning beschikbaar is, het gaat daarnaast ook om de kwaliteit van de woning. Nieuwbouwprojecten moeten goed inspelen op de verschillende woonbehoeften. Onder de huidige marktomstandigheden is dat heel complex.”

Weggekaapt door belegger

Dat een starter de voorkeur geeft aan nieuwbouw merkt ook adviseur Richard Steffers. Hij is adviseur en mede-eigenaar van Fundament Advies, een onafhankelijk financieel dienstverlener voor particuliere en zakelijke klanten met drie vestigingen in de regio Rotterdam. “We zien de groep starters elk jaar groter worden en het moeilijker krijgen. Ze wonen langer thuis en proberen kapitaal op te bouwen voor de aankoop van hun eerste woning. Een beperkte groep wordt daarbij financieel op weg geholpen door de ouders. In dat laatste schuilt dan weer het gevaar dat een eigen woning straks alleen nog voor de ‘happy few’ is.

Het mooie aan nieuwbouw is dat je niet meegesleurd wordt in de gekte van biedingen en dat vergroot de aantrekkingskracht onder starters. Daarnaast vinden starters het aantrekkelijk dat een nieuwbouwwoning klaar is voor de toekomst en duurzaam gebouwd. Bij bestaande bouw moet je vaak nog investeren in verduurzamingsmaatregelen.

Het grootste probleem is dat in het voor starters bereikbare nieuwbouwsegment er weinig gebouwd wordt. Zeker in de regio waar wij actief zijn. Het beperkt aantal woningen dat wel in hun prijssegment wordt gebouwd, komt vaak voor een (groot) deel in handen van beleggers, waardoor deze woningen via het hogere verhuursegment aan de startersmarkt onttrokken wordt. Daar zouden gemeenten of de rijksoverheid toch echt een keer eensgezind voor moeten gaan liggen. Voer landelijk in het starterssegment een zelfbewoningsplicht in, eventueel aangevuld met een inkomenseis. Een koopwoning voor starters is belangrijk, ook omdat ze daarmee al in een vroeg stadium kunnen beginnen aan vermogensopbouw. Daarmee vergroten ze hun kansen om straks door te kunnen stromen naar een gezinswoning.”

Nieuwe woonvormen

De problemen op de woningmarkt beperken zich niet tot de starter. Doorstromen wil ook niet altijd lukken door een gebrek aan geschikte of betaalbare woningen. Senioren die hun ruime gezinswoningen best willen verlaten maar lastig een alternatief kunnen vinden. Om reden van de portemonnee, de beschikbaarheid van een passende woning, maar ook omdat ze graag in de buurt willen blijven wonen. Voor dat laatste ziet Mauritsz een oplossing in de combinatie van verschillende woonvormen binnen een nieuwbouwproject. Niet apart van elkaar wonen maar door elkaar.

Lees hier kosteloos het hele interview met Richard Steffers en Sitske Mauritsz in de maart-editie van InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.