NN Bank en Woonnu aangesloten bij EU-groeninitiatieven

0

Nationale-Nederlanden Bank en dochteronderneming Woonnu hebben zich aangesloten bij het EEMI (Energy Efficient Mortgages Initiative) en EEML (Energy Efficient Mortgage Label). Beiden hebben als doel op EU-niveau de hypotheekmarkt en de investeringen in hypotheken verder te verduurzamen.

Het EEMI is het directe aanspreekpunt voor de Europese Commissie en vertegenwoordigt de Europese hypothekensector. Met de aansluiting nemen Nationale-Nederlanden Bank en Woonnu proactief deel aan discussies over regelgeving en andere ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van hypotheken.

Het EEML wil consumenten, financiers en investeerders als een soort van ‘energiezuinig hypotheeklabel’ op een transparante manier aantonen dat de leningen die een financiële instelling verstrekt bijdragen aan het verduurzamen van de bebouwde omgeving.

EEMI NL Hub

Woonnu is het zelfstandige duurzame hypotheeklabel van Nationale-Nederlanden Bank en één van de initiatiefnemers van de EEMI NL Hub: het platform dat op nationaal niveau bijdraagt aan de ontwikkeling en implementatie van ‘energy efficient mortgages’. In februari 2021 heeft de European Mortgage Federation het EEML aangekondigd en inmiddels hebben 24 instellingen uit 11 landen zich aangesloten.

Patricia Plass, CEO Woonnu: “Door ons te richten op consumenten, financiële intermediairs en investeerders hebben we een platform gecreëerd dat volledig is gericht op het ondersteunen van klanten bij het verduurzamen van hun woning. We krijgen steeds meer inzichten in wat het beste werkt vanuit het perspectief van de klant en intermediair. We kijken ernaar uit om deze ervaring te delen met de andere leden van EEMI, zowel op Europees als op nationaal niveau via de EEMI NL Hub.”

Verduurzaming financiële sector

Met het Green Deal initiatief op Europees niveau voor het halen van de doelstellingen zoals vastgelegd in de Paris Agreement, hebben de Europese Commissie en de verschillende toezichthouders ook de verduurzaming op financieel gebied op de agenda gezet. Daarnaast is de markt voor duurzame financiering aanzienlijk gegroeid de afgelopen jaren. Vrijwel alle instellingen en overheden die kapitaalmarktobligaties uitgeven, zijn overgegaan tot het uitgeven van zogenaamde green bonds. Dit zijn obligaties die voldoen aan specifieke duurzaamheidscriteria waarmee investeerders deze als ‘groene’ beleggingen in hun portefeuilles op mogen nemen. Ook is het doel om de vereisten van het EEML toe te voegen. Als een van de eerst toetredende banken, zal Nationale-Nederlanden Bank een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het EEML.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.