NLII klaar voor achtergestelde leningen mkb

0

De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) verstrekt vanaf vandaag de eerste achtergestelde leningen aan mkb-ondernemingen vanuit het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF). De initiatiefnemers bieden zo een alternatieve kredietmogelijkheid aan ondernemers.

ALF is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII), de drie grootbanken, ABN Amro, ING en Rabobank, en Aegon Asset Management, met de ondersteuning van het Ministerie van Economische Zaken. ALF biedt ondernemers additionele financieringsmogelijkheden en geeft institutionele beleggers de mogelijkheid om direct in Nederlandse MKB ondernemingen te beleggen.

In sommige gevallen kan er aan een goedlopend bedrijf geen financiering worden verstrekt omdat het risico te hoog wordt ingeschat. Dit is bijvoorbeeld het geval als een bedrijf te weinig eigen- of buffervermogen heeft om tegenvallers op te vangen. Met een achtergestelde lening vanuit ALF wordt het eigen- of buffervermogen versterkt. Hierdoor krijgt de onderneming meer ruimte om bankkrediet aan te trekken.

Verdeeld over twee financiers

Bij een ALF-financiering wordt het benodigde bedrag verdeeld over twee financiers. Een deel (minimaal 50%) wordt verstrekt door een bank (of andere financier) en het overige deel door ALF. De lening van ALF wordt achtergesteld aan de financiering van de bank. Ingeval de onderneming in betalingsproblemen komt, wordt de achtergestelde lening van ALF in beginsel pas terugbetaald nadat de bankfinanciering is afbetaald. De achtergestelde lening wordt niet achtergesteld aan ander risicodragend vermogen.

Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt ALF vanuit de regeling Groeifaciliteit en staat garant voor 50% van eventuele verliezen op de hoofdsom van de achtergestelde leningen. Hierdoor wordt het makkelijker achtergestelde financiering te verstrekken. De regeling Groeifaciliteit wordt geadministreerd door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor iedere euro achtergestelde lening vanuit ALF verstrekt de bank minimaal een gelijk bedrag aan bancair krediet (niet-achtergesteld). Ondernemingen kunnen via de drie Nederlandse grootbanken een aanvraag doen voor deze vorm van cofinanciering. Ook participatiemaatschappijen, Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en/of aandeelhouders kunnen transacties voordragen aan ALF, waarbij zij minimaal de helft van het benodigde bedrag dienen te investeren in het risicodragend vermogen.

Institutioneel beleggen in mkb-leningen

ALF biedt institutionele beleggers toegang tot het beleggen in mkb-leningen De beoogde fondsomvang is 300 miljoen euro, waarvan 100 miljoen euro is toegezegd door Aegon Verzekeringen.

Het fonds staat open voor nieuwe beleggers. Nu ALF operationeel is gaat Aegon Asset Management het fonds aanbieden aan institutionele beleggers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.