Nieuwe woning na scheiding vaak lastig

0

Meer dan de helft (58,1%) van de mensen die vorig jaar via Judex zijn gescheiden heeft een koopwoning. Van deze mensen met een koophuis woont 68,9% na de scheiding nog steeds in een koopwoning. 16% van de mensen met een koopwoning zijn uitgekocht of hebben hun partner uitgekocht.

Dat blijkt uit de Nationale Echtscheidingsmonitor 2023 van het juridische diensten- en informatieplatform Judex. Voor deze editie is er ook onderzoek gedaan onder bijna 400 Nederlanders die vorig jaar zijn gescheiden. Daaruit komt naar voren dat de woning een duidelijke bron van stress is in geval van een scheiding. 52,4% van de stellen heeft veel tot zeer veel stress ervaren rondom de koopwoning.

Voor 1 op de 5 gescheiden Nederlanders is het vinden van een nieuw (koop)huis lastig. Dit was al in 2022 een groot probleem en dit jaar opnieuw. Doordat er nog geen nieuwe koopwoning gevonden is, wonen gescheiden Nederlanders soms tijdelijk op een vakantiepark (1,6%) of bij iemand in huis (5,7%).

Samen zonder afspraken

Stellen kiezen er steeds vaker voor om informeel samen te zijn, zonder iets vast te leggen. Volgens de monitor waren er op 1 januari 2023 in totaal 1,11 miljoen stellen met deze vorm van samenleven. Zolang beide partijen gelukkig zijn in de relatie gaat dit goed. Maar zodra er scheuren zijn in de relatie die niet meer kunnen worden geheeld, zijn er steeds vaker problemen omdat er niks op papier is vastgelegd. Zo komen volgens Judex bijvoorbeeld vooral vrouwen terecht onder de armoedegrens na een scheiding.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.