Nieuwe richtlijnen voor prolongatieproces

0

Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met Adfiz en de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) uitgangspunten en begeleidende richtlijnen opgesteld voor het prolongatieproces 2021. De nieuwe VNAB-richtlijnen zijn opgesteld om de verzekerbaarheid en klanttevredenheid in de zakelijke markt te bevorderen en richten zich nadrukkelijk niet op de inhoud van afspraken tussen marktpartijen.

VNAB, Adfiz en het Verbond hopen met de richtlijnen gezamenlijk het proces van prolongatie in de zakelijke (co-assurantie)markt te optimaliseren en vorm te geven. Daarnaast worden over dit thema gesprekken gevoerd met Narim, de beroepsorganisatie van risk & insurance managers. De opgestelde uitgangspunten en begeleidende richtlijnen richten zich op het proces dat gezamenlijk uitgevoerd wordt.

Stimuleren verzekerbaarheid

Verzekerbaar maken en houden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verzekeraar, makelaar en klant. Met de nieuwe richtlijn, waardoor er meer tijd en betere informatie is, kunnen deze partijen volgens de drie adequater tot een verzekeringsoplossing komen en een afspraak maken over verlenging.

Onnodige druk voorkomen

“Door uiterlijk in september de voorwaarden met elkaar te bespreken wordt onnodige druk op het proces van prolongatie voorkomen. Verder is aandacht nodig voor (bedrijfs)specifieke omstandigheden, zorgvuldige communicatie, tijdige administratie en het gedrag van de ondernemer. Bovendien is er door het gebruik van de nieuwe richtlijnen meer aandacht voor elkaar en wordt het operationele proces tussen verzekeraars en makelaars verbeterd, waardoor druk op organisaties en vakmensen beter beheersbaar is”, aldus de drie.

Problemen

Met deze uitgangspunten en richtlijnen zijn niet in één klap alle problemen rondom prolongatie en verzekerbaarheid opgelost, het is een startpunt. In de komende maanden zullen de samenwerkende organisaties onder andere best practices, nieuwsbrieven, gesignaleerde knelpunten en ideeën ter verbetering van het prolongatieproces met elkaar delen. In februari 2021 houden ze een evenement om de prolongatie 2021 te evalueren en waar nodig actie te ondernemen. Ook Narim wordt hiervoor uitgenodigd.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.