Nieuwe regels bij bindend aanbod na 31-12

0

De AFM benadrukt dat er dit jaar geen overgangstermijn komt voor toepassing van de nieuwe leennormen per 1 januari 2018. Alleen als een bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht, kan worden getoetst aan de huidige leennormen.

De nieuwe leennormen – waaronder een LTV van 100% – gelden voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Dus ook voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen, benadrukt de AFM. Omdat er vorig jaar sprake was van nieuwe regels over het bindend aanbod, werd na enig aandringen een overgangstermijn ingesteld.

Inschatten en informeren

Dit jaar is dat niet het geval. Volgens de toezichthouder kan in het hypotheekadvies al rekening worden gehouden met de nieuwe leennormen, als verwacht wordt dat er volgend jaar geen bindend aanbod is. AFM: “Hypotheekadviseurs en- verstrekkers hebben goed zicht op de doorlooptijden van een hypotheekaanvraag en kunnen dus inschatten of het bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat huizenkopers tijdig worden geïnformeerd over de wijzigingen in de leennormen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Huizenkopers kunnen de doorlooptijd verkorten door vooraf alle noodzakelijke documenten aan te leveren.”

Als het in een individuele situatie verantwoord is, kan door hypotheekverstrekkers onderbouwd worden afgeweken van de geldende leennormen. Dit is de zogenoemde explain mogelijkheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.