‘Nieuwe kansen en risico’s voor huiseigenaren’

0

Martin Hagedoorn, Manager Product & Business Expertise bij Ingage Franchise, schrijft in een blog op de website van De Hypotheekshop, over de nieuwe kansen en risico’s voor huiseigenaren. Hoofdpunten in zijn blog zijn dat volgens het CBS consumenten minder pessimistisch worden, de huizenprijzen en hypotheekrentes weer stijgen, verduurzaming steeds belangrijker wordt en dat funderingsproblematiek wel eens het volgende issue zou kunnen worden waar geldverstrekkers en kopers scherper op gaan letten.

Hagedoorn: “Woensdag berichtte het CBS over de huizenprijzen. Ten opzichte van december is de prijsindex bestaande koopwoningen in januari met 1,5% gestegen. De stijging volgt na een daling van de prijsindex vijf maanden op rij. De prijsindex noteert in januari over het algemeen de grootste stijging. Vermoedelijk hebben de hogere NHG-grens en startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting per 1 januari hier de hand in, waardoor een deel van de huizenkopers de overdracht bij de notaris naar januari tilt. De vraag is daarom of deze stijging zal doorzetten in februari.”

Hypotheekaanvragen

Toch zijn er volgens Hagedoorn wel degelijk ook andere signalen dat de woningmarkt zich herstelt. ‘De laatste weken is het aantal hypotheekaanvragen (HDN) toegenomen, van 5.000 naar 7.000/8.000 per week. Ook zien onze vestigingen een stijging van het aantal afspraken (zowel huizenkopers als verhogers) Geldverstrekkers lijken zich op te maken voor een verhoging van de hypotheekrente. Voor de tweede week op rij steeg de gemiddelde hypotheekrente, deze week naar 4,52%.”

Funderingsproblematiek

Funderingsproblematiek zou volgens Hagedoorn wel eens het volgende issue kunnen worden waar geldverstrekkers en kopers scherper op gaan letten. “Informatie over de fundering maakt tegenwoordig onderdeel uit van het taxatierapport/desktoptaxatie. Herstelkosten kunnen op termijn oplopen tot 50.000 euro.

Lees hier het hele blog van Martin Hagedoorn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.