Nieuwe invulling fiscale aftrek monumenten

0

De fiscale aftrek voor onderhoud aan rijksmonumentenpanden wordt per 1 januari 2019 omgezet in een subsidieregeling. In de toekomstige regeling kunnen eigenaren nog maar maximaal 35% subsidie krijgen voor de extra gemaakte kosten voor het behoud van de monumentale waarden.

De contouren van deze nieuwe regeling zijn in de brief ‘Erfgoed Telt’ beschreven. Alle huidige en toekomstige particuliere eigenaren kunnen een beroep doen op de subsidieregeling voor de instandhouding van hun rijksmonumentale woningen. In de toekomstige regeling kunnen zij nog maar maximaal 35% subsidie krijgen voor de extra kosten. Ook gaat er strenger toegezien worden of het onderhoud op een juiste manier wordt uitgevoerd, door een kwalitatieve toetsing.

Eigenaren van bijzondere objecten zoals kerken, watertorens, kastelen en buitenplaatsen kunnen wel meer subsidie voor hun onderhoud krijgen, via de subsidieregeling instandhouding monumenten. Eigenaren kunnen via deze regeling straks een subsidie voor 60% van de kosten krijgen, dat is nu nog 50%.

Laagrentende lening

Deze aanpassing betekent verder dat rijksmonumenteigenaren die gebruik maken van een laagrentende lening van het Nationaal Restauratiefonds in aanmerking komen voor een 100% lening via het Restauratiefonds (voorheen 70%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.