
Duurzame banken en neobanken zijn in opkomst als hypotheekverstrekkers en veroveren markt aandeel ten koste van de gevestigde orde.
Dat schrijft De Hypotheekshop. “De Nederlandse hypotheekmarkt heeft de afgelopen decennia een aantal verschuivingen doorgemaakt. Van oudsher waren banken en verzekeraars de belangrijkste aanbieders van hypotheken. Aan het begin van deze eeuw kwamen daar buitenlandse partijen bij, gevolgd door regiepartijen na de kredietcrisis. Regiepartijen bieden (buitenlandse) institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, de mogelijkheid om te investeren in Nederlandse hypotheken. De laatste jaren is er een nieuwe generatie geldverstrekkers op de hypotheekmarkt gekomen: duurzame banken en neobanken. Hun aanpak slaat aan en ze weten marktaandeel te veroveren: dit jaar bij de vestigingen van De Hypotheekshop al bijna 7% bij nieuwe hypotheken (dus zonder verhogingen en doorstromers die hun huidige rente meeverhuizen).”
Banken met een missie
De vier banken die deze beweging hebben ingezet, zijn Triodos Bank, ASN Bank, N26 (in Nederland actief onder de naam Neo Hypotheken) en Bunq. “Ze onderscheiden zich door een mix van maatschappelijke betrokkenheid, technologische innovatie en goede rente/voorwaarden. Triodos Bank en ASN Bank richten zich op duurzaam bankieren door te investeren in projecten met aandacht voor milieu, sociale impact en maatschappelijke ontwikkeling, zoals hernieuwbare energie, sociale ondernemingen en onderwijsprojecten. N26 en Bunq zijn banken die primair via mobiele apps opereren en geen fysieke kantoren hebben. Ze bieden functies zoals real-time inzicht in transacties en mogelijkheden voor internationale betalingen. Banken hanteren uiteenlopende uitgangspunten voor hun dienstverlening. Triodos Bank en ASN Bank leggen de nadruk op duurzaamheid en maatschappelijke impact, terwijl N26 en bunq zich vooral richten op gebruiksgemak, transparantie en digitale innovatie.”
Starters
“Uit onze cijfers blijkt dat vooral starters zich hierdoor aangetrokken voelen. Daarnaast zien we dat deze banken het ook goed doen onder expats, nieuwbouw, ondernemers en oversluiters. De opkomst van de nieuwe spelers wordt daarnaast ondersteund door de huidige marktomstandigheden. De verruiming van de leennormen voor energiezuinige woningen stimuleert bijvoorbeeld de vraag naar nieuwbouwwoningen. Daarnaast zorgt de uitstroom uit de huurmarkt voor extra beweging bij koopstarters, die profiteren van het gestegen woningaanbod van betaalbare koopwoningen. De top 10 grootste hypotheekaanbieders zal de komende jaren blijven veranderen. Grootbanken, buitenlandse banken en de nieuwe generatie banken zullen naar verwachting groeien, terwijl regiepartijen en vooral verzekeraars een tandje zullen moeten bijzetten om concurrerend te blijven. Renteontwikkelingen en nieuwe regelgeving zijn daar mede debet aan. De consument spint daar garen bij: die is gebaat bij de concurrentieslag”, aldus De Hypotheekshop.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.