Nieuwe coronagolf en hoge inflatie remmen economische groei in 2022

0

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,5%. Dat schrijven economen en sectorspecialisten van Rabobank in hun vandaag verschenen kwartaalpublicaties. “In 2022 verwachten we een economische groei van 2,9%. Dit is lager dan eerder geraamd en komt door strengere coronamaatregelen en een hoger dan verwachte inflatie. Laatstgenoemde komt in 2022 uit op 3,8% en in 2023 op 2,1%. In het najaar van 2022 daalt de inflatie waarschijnlijk fors. In veel sectoren drukken personeelstekorten de groei.”

De Rabo-economen hebben hun ramingen voor 2022 naar beneden bijgesteld ten opzichte van die van september van dit jaar. Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie van RaboResearch: “Waar we toen voorzagen dat ons bbp in 2022 zou groeien met 3,7%, gaan we nu uit van 2,9%. De strengere maatregelen als gevolg van de recente opleving van het coronavirus dempen de economische activiteit. Daar komen de gevolgen van de veel hoger dan verwachte consumentenprijsinflatie nog bij. Wel blijkt de Nederlandse economie steeds beter in staat om zich aan te passen aan de coronacrisis. Mensen raken gewend aan thuiswerken, thuis eten laten komen in plaats van uit eten gaan en artikelen via onlinewinkels bestellen. Ook passen ondernemers hun activiteit aan als reactie op de nieuwe coronarealiteit.”

Inflatie hoogste in veertig jaar tijd

De inflatie, ofwel een stijging van het gemiddelde prijspeil, is de afgelopen maanden erg sterk opgelopen. Met 5,6% (jaar-op-jaar) was de inflatie in november het hoogst in veertig jaar tijd. Erken: “Energie draagt voor 60% bij aan dit hoge inflatiecijfer en we verwachten dat de benzine-, gas- en elektriciteitsprijzen de komende periode hoog blijven. Dit raakt vooral huishoudens met een hoog energieverbruik en een variabel tarief, en een eigen auto. Voor 2022 verwachten we dat de inflatie uitkomt op 3,8% en voor 2023 op 2,1%. Hoge grondstoffenprijzen zorgen de komende tijd ook voor oplopende voedselprijzen. Vanaf het najaar van 2022 daalt de inflatie naar verwachting sterk, omdat de kostenstijging voor energie van eind 2021 dan uit de cijfers loopt. We verwachten wel dat de inflatie de komende jaren rond de 2% blijft hangen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.