Nieuwbouwwoning verliest aan glans

0

Hoewel een nieuwbouwwoning voor 61% van de woningzoekers een aantrekkelijke keuze is, loopt de populariteit van deze categorie woningen terug. Vooral de lange oplevertijd is een bron van zorg, omdat men bang is dat de huidige woning bij oplevering van de nieuwbouw minder opbrengt.

Dit en meer blijkt uit het nieuwe ING Woonbericht. Ruim een derde van de respondenten geeft aan dat een nieuwbouwwoning op dit moment minder aantrekkelijk is geworden dan een jaar eerder. Naast de eerdere genoemde redenen zijn de respondenten ook huiverig voor de dubbele lasten en vreest men dat er een beter geschikt huis voorbij komt in de tijd dat zij moeten wachten tot de oplevering van een nieuwbouwhuis. De belangrijkste reden waarom het kopen van een nieuwbouwwoning ten opzichte van een jaar geleden minder aantrekkelijk is geworden, is echter omdat deze nu niet meer binnen het budget valt.

De Woonindex is voor het eerst in anderhalf jaar gestegen: van 81 naar 85. Dit is vooral het gevolg van de dalende huizenprijzen. Onder starters neemt het vertrouwen in de woningmarkt het sterkst toe.

Lagere energiekosten

Dat een nieuwbouwwoning voor 61% een aantrekkelijke keuze is, komt vooral omdat deze huizen beter geïsoleerd zijn, geen achterstallig onderhoud hebben en in algemene zin duurzamer zijn. Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING: “Duurzaamheid en energiebesparing zijn ‘hot topics’ in de huizenmarkt. Dat zien we ook terug in het toegenomen aantal aanvragen van onze energiescan. Ook vindt men de geringe onderhoudskosten van nieuwbouw in de eerste jaren aantrekkelijk en dat de woning volledig naar eigen smaak ingericht kan worden. Toch is er ook een minderheid (15%) die nieuwbouw niet aantrekkelijk vindt. Dit komt voornamelijk doordat de prijs niet onderhandelbaar is en dat een buurt nog onvoldoende ontwikkeld is.”

Vrees over de waardedaling van de aan te kopen nieuwbouwwoning heeft men nauwelijks, slechts 26% is hier bang voor. Flikweert: “Dat is wel opvallend. De signalen zijn dat nieuwbouw nu relatief duur is ten opzichte van bestaande woningen. Toch is men blijkbaar niet bezorgd om te duur te kopen.”

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ING door DVJ Insights onder huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende twee jaar een koopwoning te kopen (starters) en onder eigenaren van een koopwoning (doorstromers). Tussen 1 mei en 15 mei 2023 zijn in totaal 1.001 personen ondervraagd, waarvan 642 koopwoningbezitters en 359 huurders en thuiswonenden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.