Nieuwbouwhuis heeft gemiddeld 19 gebreken

0

Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis constateerden in 2020 gemiddeld 19 opleveringsgebreken per nieuwbouwwoning. Dat blijkt na analyse van ruim 14.000 opleveringskeuringen. De gevel bleek met gemiddeld 7 aangetroffen bouwfouten het meest kwetsbare onderdeel van een nieuwbouwwoning.

Het gemiddelde aantal opleveringsgebreken bleef daarmee nagenoeg gelijk aan het aantal gebreken in 2019. Bouwers lieten in dat jaar per nieuwbouwwoning nog gemiddeld 20 steken vallen.

De geconstateerde bouwfouten in gevels waren vooral beschadigde kozijnen en ramen, slecht of niet uitgevoerd schilderwerk, niet sluitende deuren en ramen en een witte waas van zout en kalk op de stenen. De keuken en badkamer volgen met gemiddeld 5 opleveringspunten op plek 2 en 3. Fouten in installaties en verblijfsruimten zorgden voor gemiddeld drie opleveringspunten.

Lokale uitschieters

De meeste bouwfouten troffen de keurmeesters van VEH aan in Den Helder. Bouwers lieten hier met gemiddeld 31 opleveringspunten per nieuwbouwwoning de meeste steken vallen. Ook in Goirle werden woningen met gemiddeld 30 fouten niet bepaald vlekkeloos opgeleverd. Verder lieten bouwers in Sint-Michielsgestel (29 gebreken), Blaricum (28), Oegstgeest en Rotterdam (beide 26) veel gebreken in de woning achter.

De gemeenten waar de minste gebreken werden geconstateerd zijn De Bilt, Zundert en Vlaardingen, al kregen kopers hun huis daar alsnog met gemiddeld 10 opleveringspunten opgeleverd.

Verschil per woningsoort

Vrijstaande woningen voeren de ranglijst aan met gemiddeld 26 opleveringsgebreken. Daarna volgen twee-onder-een-kapwoningen (20), hoekwoningen (18) en tussenwoningen (16) en appartementen (15).

Fouten direct melden

Wike Wilbrink, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis: “Kopers moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis scherp opletten of alles volgens afspraak is uitgevoerd en werkt zoals het hoort. De formele oplevering is voor de koper een zeer belangrijk moment. Want wie klaagt over zichtbare bouwfouten, maar deze niet tijdens de oplevering aan de kaak stelde, kan deze lang niet altijd verhalen op de bouwer. Ook is de vooroplevering, die zo’n twee weken voor de sleuteloverdracht plaatsvindt, een belangrijk moment. Met een goede vooroplevering kunnen tekortkomingen tijdig worden gesignaleerd en hersteld. Dan zijn kopers tevreden en besparen bouwers zich extra werk en kosten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.