Nieuwbouw vooral naar tweepersoonshuishouden

0

Van de 60.000 woningen die in 2020 werden achtergelaten door bewoners die een nieuwbouwwoning betrokken, kwamen er ruim 20.000 niet vrij voor bewoning door andere huishoudens. Hier bleven familie en andere huisgenoten achter. 8.000 woningen die wel vrijkwamen waren eind 2020 nog niet bewoond.

In 2020 zijn bijna 70.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, blijkt uit de nieuwste versie van de nieuwbouwmonitor van het CBS. Eind 2020 waren 56.000 van deze woningen bewoond. De nieuwe bewoners verlieten bij elkaar 60.000 woningen. Twee derde van deze achtergelaten woningen kwam vrij voor bewoning door andere huishoudens. Eind 2020 waren er bijna 31.000 weer bewoond. Deze woningen vormen de eerste schakel in een verhuisketen die gestart is door de realisatie van nieuwbouwwoningen.

Doorstroom per provincie

Volgens het CBS leidde de realisatie van 100 nieuwbouwwoningen in 2020 tot het vrijkomen en opnieuw bewoond worden van 44 andere woningen. Dit aandeel kan nog oplopen wanneer alle vrijgekomen woningen alsnog bewoond worden. In Noord-Holland was er in 2020 de minste doorstroom. Per 100 nieuwbouwwoningen werden er nog geen 40 vrijgekomen woningen bewoond. In Overijssel was de doorstroom het grootst met bijna 50 bewoonde vrijgekomen woningen per 100 opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Verreweg de meeste nieuwe bewoners van zowel nieuwbouwwoningen als achtergelaten woningen komen van binnen de eigen provincie. In Flevoland kwamen relatief de meeste mensen van buiten de provincie. In Groningen, Overijssel en Zeeland gold dit vooral voor de huishoudens die naar vrijgekomen woningen trokken.

Lastig voor singles

Van de nieuwbouwkoopwoningen wordt 85% bewoond door paren. Van de bijbehorende vrijgekomen woningen wordt 70% opnieuw bewoond door paren. Hoewel er relatief weinig alleenstaanden in een nieuwbouwwoning komen, is het aandeel alleenstaanden voor woningen die daardoor vrijkomen twee keer zo groot.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.