Nieuwbouw stijgt sneller in waarde

0

Het overgrote deel (86%) van de nieuwbouwbewoners vindt dat nieuwbouw een goede investering voor de toekomst is. Bewoners van een nieuwbouwwoning vinden met name de lage onderhoudskosten (80%) van nieuwbouw en de duurzaamheid van de woning een groot voordeel.

Of ze opnieuw voor een nieuwbouwwoning zouden kiezen? 62% van de nieuwbouwbewoners weet dat nu al zeker. Dat blijkt uit een onderzoek van DirectResearch in opdracht van Nationale-Nederlanden. In het onderzoek is het woongeluk van Nederlanders die in een nieuwbouwhuis wonen vergeleken met dat van bewoners van bestaande bouw.

Groener

Op het gebied van duurzaamheid heeft nieuwbouw – uitgaande van dit onderzoek – twee keer zo vaak zonnepanelen (54%) dan bestaande bouw (23%). Verder zijn 37% van de nieuwbouwwoningen gasvrij, tegenover 18% van de bestaande woningen. Respondenten met een nieuwbouwwoning zijn zich bewust van deze duurzame oplossingen en geven hun woning een 8,1 voor duurzaamheid. Bij bestaande bouw is dat gemiddeld slechts een 6,6.

Goede investering

Dat nieuwbouw een goede investering voor de toekomst is wordt volgens Nationale-Nederlanden bevestigd door recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Daaruit blijkt dat duurzamere woningen bij verkoop een duidelijk hogere prijs opleveren dan woningen met een laag energielabel. Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet bij Nationale-Nederlanden: “In het kopen van een nieuwbouwwoning gaat veel tijd zitten, maar het voordeel is dat je je huis volledig naar eigen smaak kunt inrichten en de eerste jaren niet hoeft te klussen. Ook voldoet een nieuwbouwwoning vaak aan de modernste normen waardoor deze energiezuinig of energieneutraal is. We zien dat nieuwbouw dan ook vaak sneller in waarde stijgt”.

NN Nieuwbouwhypotheek

Volgens Sueters verschilt het kopen van een nieuwbouwwoning op een aantal punten met de aankoop van een bestaande woning. “Daarom bieden we de NN Nieuwbouwhypotheek die niet alleen geschikt is voor projectbouw, maar ook voor zelfbouw, vernieuwbouw en collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)”.

NN geeft ook een aantal tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning:

  • Tip 1: Check de bijkomende kosten
    Bij 40% van de ondervraagden met een nieuwbouwwoning werden de totale kosten van de aankoop hoger dan verwacht.
  • Tip 2: Houd rekening met uitloop van de bouw
    Bij 35% van de ondervraagden met een nieuwbouwwoning vond de sleuteloverdracht op een later moment plaats dan gepland.
  • Tip 3: Geef duurzame wensen op tijd aan
    Een derde van de ondervraagde nieuwbouwbewoners heeft behoefte aan duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, een inductiekookplaat of een warmtepomp.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.