Nieuwbouw plust 6 procent

0

Waar nieuwbouwwoningen de afgelopen twee jaar harder in prijs stegen dan bestaande koopwoningen, was de prijsstijging in het derde kwartaal van 2019 voor beide even groot: 6,3%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijsstijging van nieuwbouw koopwoningen ten opzichte van 2018 is wel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Ook bij bestaande koopwoningen nam de prijsstijging af, maar die daling was minder groot.

Bestaande koopwoningen werden sinds eind 2013 elk jaar duurder. Voor nieuwbouw koopwoningen zette deze trend een jaar later in. In het derde kwartaal van 2019 waren verkochte koopwoningen gemiddeld bijna 38% duurder dan vijf jaar eerder in het hetzelfde kwartaal.

Uit Europese top-10

Binnen de Europese Unie waren in het derde kwartaal van 2019 de huizen gemiddeld 4,1% duurder dan een jaar eerder. In Letland stegen de prijzen van woningen met 13,5% het meest in de Europese Unie, in Italië met 0,4% het minst. Italië is al jarenlang de hekkensluiter van dit rijtje.

Nederland bevindt zich met de ontwikkeling van de huizenprijzen in de middenmoot van de EU, vergelijkbaar met Litouwen en Oostenrijk. Nederland stond de afgelopen twee jaar nog in de top tien van landen waar de huizenprijzen het hardst stegen, maar valt daar in het derde kwartaal van 2019 uit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.