Nieuwbouw moet naar jongeren uit de buurt

0

ING vroeg huiseigenaren, huurders en woningzoekende starters om hun kijk te geven op een aantal oplossingen voor de krapte op de woningmarkt. Het ombouwen van oude kantoorpanden, winkels en/of scholen is volgens de meesten (91%) de beste oplossing.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ING door DVJ Insights. De resultaten zijn opgenomen in het ING Woonbericht. De woonindex is voor het eerst sinds twee jaar het neutrale punt van 100 voorbij en staat nu op 104. Zowel bij koopwoningbezitters als starters is het vertrouwen toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Daarbij is het vertrouwen in de waarde van het eigen huis het sterkst gestegen. Tegelijk maken mensen zich zorgen over de krapte op de woningmarkt en vindt 68% van de ondervraagden dat er snel bijgebouwd moet worden. Bijna 6 op de 10 vindt dat die woningen gebouwd moeten worden voor de jongeren uit de buurt. Het draagvlak voor bouwen voor andere mensen uit de buurt of willekeurige derden is substantieel lager en komt voor die groep op 17% uit.

Straatje er bij

De ondervraagde woningbezitters zien een aantal opties om de krapte op te lossen. Het ombouwen van oude kantoorpanden, winkels en/of scholen is volgens de meesten (91%) de beste oplossing. Op de tweede plek staat een straatje erbij bouwen aan de rand van de huidige bebouwing (88%). Zo’n 60% vindt dat wetgeving dit makkelijker moet maken. Het optoppen (etage bovenop) van bestaande gebouwen (84%) is goed voor de derde plaats. Als laatste wordt het bijbouwen op open plekken in de huidige bebouwing (71%) genoemd.

De overgrote meerderheid van de ondervraagden is bereid om in een huis te wonen in een straatje dat wordt bijgebouwd (85%). Bij de andere oplossingen is dat ongeveer 7 op de 10.

Variatie in de weerstand

De meerderheid van de ondervraagden juicht bijbouwen toe, ongeacht de specifieke oplossing. Opvallend is de variatie in de weerstand. Die is het laagst bij het verbouwen van kantoorruimte en het straatje erbij. Dat zouden respectievelijk 10 tot 11% van de ondervraagden (zeer) vervelend vinden. Ook zouden zij direct protest aantekenen en zo nodig naar de rechter stappen. Bij optoppen loopt de weerstand op tot 15% en bij het volbouwen van stukjes groen zelfs tot 20%.

Bijna de helft van de ondervraagden zou bijbouwen op open plekken in de buurt vervelend vinden. Dit zou volgens hen ten koste gaan van de leefbaarheid, terwijl de ondervraagden juist waarde hechten aan de natuur in de buurt. Als wordt gekozen voor bijbouwen op open plekken, zou één op de vijf ondervraagden overwegen om direct protest in te dienen en zo nodig naar de rechter stappen. De meerderheid (57%) is van mening dat open plekken in hun omgeving onmisbaar zijn voor de leefbaarheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.