Nieuw uiterlijk UPO

0

Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben deze week de UPO-modellen 2017 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd. Het Uniform Pensioenoverzicht is in een nieuw jasje gestoken, waarbij nu ook op het UPO gebruik wordt gemaakt van iconen.

Behalve de iconen zijn de modellen ook beknopter geworden. De nieuwe indeling is gebaseerd op het bieden van ‘overzicht – inzicht – actie’. De teksten zijn vormvrij: het staat uitvoerders vrij om deze aan te passen en beter aan te laten sluiten op de informatiebehoeften en kenmerken van de deelnemers.

Model voor pensioengerechtigden

Nieuw is het model voor pensioengerechtigden. Anders dan voorheen zijn er geen toelichtingen bij de modellen gemaakt. In de handleiding vinden pensioenuitvoerders nadere informatie over hoe de modellen moeten worden ingevuld.

Gelaagde communicatie

De nieuwe modellen kennen een ‘gelaagde’ communicatie’. Overeenkomstig met Pensioen 1-2-3 vormt laag 1 van het UPO een trigger om het overzicht daadwerkelijk te lezen. Laag 2 is het UPO zelf. Daarin zijn diverse links opgenomen naar verdiepende informatie, bijvoorbeeld naar Mijnpensioenoverzicht.nl en Pensioen 1-2-3. De informatie achter deze links kan volgens de pensioenkoepels worden gezien als laag 3.

Stempel van goedkeuring

De modellen liggen op dit moment ter goedkeuring voor bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vanwege de vele wijzigingen in het format en de benodigde implementatietijd kiezen de pensioenkoepels ervoor om de modellen toch nu al beschikbaar te stellen aan hun leden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.