Nieuw profiel stedelijke starter

0

In het laatste kwartaal van 2019 bereikte het aandeel koopstarters op de woningmarkt een dieptepunt. Vooral het aantal koopstarters onder de 25 jaar krimpt, blijkt uit een rapport van het Kadaster. Opvallend detail is wel dat het aantal koopstarters buiten de grote steden relatief het sterkst afneemt.

‘De stedelijke starter van nu lijkt niet meer op de starter van voor de kredietcrisis’

Onderzoekers Hans Wisman en Paul de Vries van het Kadaster onderzochten de data van koopstarters tussen 2006 en 2019. Daaruit blijkt dat de starters die nog wel actief zijn met name tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. Ook het aantal starters dat ouder is dan 35 jaar neemt licht af. “De stedelijke starter van nu lijkt niet meer op de starter van voor de kredietcrisis. Zo zijn ze ouder en kopen ze vaker samen met iemand anders hun eerste woning. Maar bovenal zijn ze, afgaand op het bedrag dat zij neerleggen voor hun eerste woning, meer vermogend”, zo valt in het rapport ‘Koopstarters op de woningmarkt’ te lezen.

Aan het begin van de crisis (eind 2008) wordt ongeveer 10% van de nieuwe hypotheken afgesloten door een persoon onder de 25 jaar. In het laatste kwartaal van 2019 was dit gehalveerd tot 5%. Ook bij de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar wordt deze ontwikkeling waargenomen. Daar daalt het percentage over dezelfde periode van ruim 30% naar 28%.

Oudere doorstromer

Ondanks het lagere aantal jonge koopstarters blijft de gemiddelde leeftijd waarop de eerste woning wordt gekocht al jaren heel constant rond de 30 jaar schommelen. Dit komt volgens de onderzoekers niet alleen doordat er nu minder jonge starters actief zijn, maar ook omdat het aantal oudere koopstarters afneemt. “Daarentegen zien we bij de doorstromers de gemiddelde leeftijd langzaam oplopen van gemiddeld 40 jaar in 2008 tot ongeveer 45 jaar in 2013. In de jaren daarna stabiliseert de gemiddelde leeftijd weer.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.