‘Nieuw pensioensysteem compenseert gemiste indexatie’

0

“Met de overgang naar het nieuwe pensioensysteem zullen de uitkeringen direct naar de huidige inzichten zo’n 10%-20% hoger worden. Door die overgang wordt dus waarschijnlijk in één keer de gemiste indexatie goed gemaakt”, voorspelt Frank Driessen, CEO van Aon Retirement Solutions.

Nu de dekkingsgraden blijven stijgen en de pensioenfondsen in totaliteit 2.000 miljard euro in kas hebben is het voor veel mensen onbegrijpelijk dat de pensioenfondsen niet tot indexeren overgaan. Dit komt volgens Driessen omdat onder de huidige regels veel fondsen nog niet kunnen indexeren. “Staatssecretaris Wiersma heeft inmiddels toegezegd dat het mogelijk wordt om met terugwerkende kracht te indexeren vanaf 105% dekkingsgraad, als de stelselherziening wordt goedgekeurd door het parlement. Ondertussen wordt de maatschappelijke druk om te indexeren alleen maar groter. Ik kan mij voorstellen dat deelnemers graag zien dat hun uitkering geïndexeerd wordt. Er is een hele generatie die al zo’n 10-12 jaar geen indexatie heeft gehad. Toch willen wij meegeven nog even geduld te hebben.”

Deelnemers voorbereiden

De uitkeringen onder het nieuwe systeem zullen meer mee gaan bewegen met de rendementen van de fondsen. Dit sluit aan bij de wens van veel gepensioneerden die de fondsen goede rendementen zien maken. “Dit betekent wel dat de uitkeringen eerder verhoogd, maar ook eerder verlaagd zullen worden”, waarschuwt Driessen. “Het is belangrijk deelnemers voor te bereiden op het schommelen van hun pensioenuitkering in het nieuwe stelsel. Het is ontzettend mooi dat de uitkering in één keer een stuk verhoogd kan worden, maar bereid deelnemers erop voor dat ze niet alles in één keer spenderen, maar ook een buffertje aanhouden om eventuele verlagingen van de uitkering op te vangen.”

Dekkingsgraden in de lift

De indicatieve beleidsdekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is in oktober gestegen naar 107%. Deze dekkingsgraad ligt boven het aangepaste tijdelijk wettelijk vereiste minimum van 90%. Aangezien deze dekkingsgraad van 107% een gemiddelde betreft, zijn er dus ook fondsen met een lagere beleidsdekkingsgraad.

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is vorige maand gestegen van 110% naar 112%. “De rentecurve kantelde; de korte rente steeg, maar de lange daalde juist. De beleggingsresultaten pakten de trend van de eerste helft van het jaar op, na een terugval vorige maand, en noteerden een flinke plus. De stijging van de dekkingsgraad zet hiermee door”, aldus Aon.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.