Nieuw model Nederlandse identiteitskaart

0

Vanaf vandaag is er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. Dit model bevat een aantal nieuwe kenmerken, twee vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip (net als het huidige paspoort) en het Burgerservicenummer (BSN) in cijfers én als QR-code op de achterkant van de kaart.

Op de Nederlandse identiteitskaart is eveneens de blauwe EU-vlag met gele sterren te zien en de letters NL. Het geboortejaar is beter voelbaar gemaakt en er is een nieuw kinegram (echtheidskenmerk) toegevoegd. Met deze nieuwe kenmerken voldoet het nieuwe model aan de Europese verordening 2019/1157. Alleen hiervoor bevoegde instanties kunnen de vingerafdrukken in de chip of BSN via de QR-code uitlezen. Naast dat het BSN in een QR-code is verwerkt, staat het ook nog als leesbare cijfers op de achterzijde van de kaart.

Uitgegeven identiteitskaarten blijven geldig tot de datum die op de kaart staat. Bij verlenging of nieuwe aanvraag wordt het nieuwe model verstrekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.