Nieuw laagterecord hypotheekrente

0

Waar de hypotheekrente bij een aantal geldverstrekkers stijgt, zijn er ook aanbieders die het aandurfden om hun rentetarieven juist te verlagen. Dat resulteerde volgens De Hypotheekshop deze deze week – op basis van de gemiddelde van meerdere rentevaste perioden – opnieuw in een laagterecord van 1,52%.

De laatste twee weken merkt De Hypotheekshop een voorzichtige toename op van geldverstrekkers die de hypotheekrente (licht) verlagen. “Op dit moment staan bijna alle renteperioden op hun laagste stand ooit: alleen de variabele rentes en 20 jaar vast met NHG staan daar iets boven. De gemiddelde duur waarop huizenkopers, oversluiters en verbouwers momenteel hun hypotheekrente (nieuwe hypotheken) vastzetten, nadert de 19 jaar. Een enorm verschil met de tijd waarin 10 jaar vast met 70%-80% de meest gekozen optie was. Al een aantal jaar heeft 20 jaar vast dat stokje overgenomen (bijna 60%) en duelleren 10 en 30 jaar vast om de tweede plaats. De top vijf wordt volgemaakt door 15 en 1 jaar vast. De klassieke renteperioden variabel en 5 jaar vast zijn daarbuiten gevallen.”

Huizenprijs druk NHG uit de markt

Door het krapper wordende aanbod van te koop staande huizen in het segment tot 300.000 euro en de snel stijgende huizenprijzen, ziet De Hypotheekshop het aandeel hypotheken met NHG de laatste jaren afnemen. Ook het verschil tussen hypotheekrente met en zonder NHG begint af te nemen. “In de lopende maand betreft nog maar 28% van alle aanvragen een NHG-hypotheek. Dit was in 2012 nog 70% van alle nieuwe hypotheekaanvragen, maar in 2016 was dit al teruggelopen tot 40%. Geldverstrekkers draaien ook aan de knop van de renteopslag voor hypotheken zonder NHG. Deze opslag is vorig jaar met de komst van corona gemiddeld een tiende opgelopen. Inmiddels lijkt er weer een daling te zijn ingezet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.