‘Nieuw laagterecord hypotheekrente in zicht’

0

“Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, startte de maand augustus direct met een toename van het aantal hypotheekaanbieders dat de hypotheekrente verlaagde” schrijft De Hypotheekshop. “In de eerste twee weken heeft de hele top tien geldverstrekkers al de rentetarieven naar beneden aangepast. En passant werd vorige week het laagterecord (totaalgemiddelde 1,47%) geëvenaard uit april van dit jaar.”

Het renteoffensief volgt op een periode van twee maanden (juni, juli) waarin de hypotheekrente nauwelijks veranderde. De verlaging van de rente wordt veroorzaakt door twee factoren: de daling van de rente op de kapitaalmarkt sinds juli en het moeten behalen in de komende maanden van targets voor dit jaar door hypotheekaanbieders.

Nieuwe geldverstrekkers

De Hypotheekshop: “De laatste maanden timmert een nieuwe lichting financiers flink aan de weg. Wat opvalt, is dat het daarbij gaat om labels van traditionele geldverstrekkers: Lot Hypotheken (NIBC), Woonnu en Venn Hypotheken (beide NN) en Vista Hypotheken (Rabobank). Onlangs (her)introduceerde ook ABN Amro een nieuw label met Moneyou Hypotheken. Met deze nieuwe aanbieders – zonder uitzondering in de vorm van een ‘regiepartij’ – willen de klassieke financiers (banken en verzekeraars) meer concurrerend zijn voor oversluiters en de lange renteperioden (20 en 30 jaar vast).”

Onder druk

“Sinds 2015 staan de traditionele partijen in toenemende mate onder druk door de komst van regiepartijen, die gelden van (buitenlandse) beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars investeren in Nederlandse hypotheken. Die zijn op zoek naar een hoger rendement nu de kapitaalmarktrente laag is. Nederlandse hypotheken worden daarbij gezien als een veilige belegging. Om de strijd aan te kunnen gaan, lanceren steeds meer banken en verzekeraars zelf een regiepartij. Dit zorgt voor een verdere toename van de concurrentie op de hypotheekmarkt”, schrijft de hypotheekketen.

Verder aangescherpt

De kans lijkt volgens De Hypotheekshop aanwezig dat het huidige laagterecord van 1,47% de komende maanden verder wordt aangescherpt. Die daling zal dan waarschijnlijk voor een groot deel komen van de (middel)lange rentevaste perioden, omdat 90% van alle consumenten momenteel kiest voor een renteperiode van 10, 20 of 30 jaar vast en daar de concurrentie dus ook het grootst is.

Dagrente

“Voor consumenten is het bij een verdere daling van de hypotheekrente mogelijk interessant om ook een korte rente te overwegen, bijvoorbeeld variabel of 1 jaar vast. Op die manier kan men wellicht op termijn profiteren van een nog lagere rente. Daarnaast kan ‘dagrente’ de komende tijd een gunstige hypotheekvoorwaarde vormen. Bij dagrente krijgt de aanvrager de hypotheekrente die geldt op de dag van passeren, indien deze lager is dan de geoffreerde rente. Dat kan in tijden met verlagingen veel voordeel opleveren”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.