Nieuw kredietalternatief voor mkb

0

Nederlandse verzekeraars, pensioenfondsen en banken hebben vanmiddag twee nieuwe financieringsfondsen voor het mkb gelanceerd. Ze bieden een alternatieve kredietmogelijkheid aan ondernemers.

Middels de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) wordt tijdens de komende drie jaar twee miljard euro extra in het Nederlandse mkb geïnvesteerd. De NLII richtte vandaag een Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en een Bedrijfsleningen Fonds (BLF) op.

Met het ALF kunnen mkb-ondernemers, die een beperkter eigen vermogen hebben, toch leningen tussen de 150.000 euro en 5 miljoen euro aantrekken. Met het BLF kunnen banken leningen van 10 miljoen tot maximaal 25 miljoen euro verstrekken aan bedrijven, ook als banken al een relatief groot aandeel in een bedrijf of in een sector hebben. Institutionele beleggers investeren 800 miljoen euro in deze fondsen en daarmee wordt er door samenwerking met banken 2 miljard aan extra kredietverlening mogelijk.

Zonder de fondsen van de NLII is het voor institutionele beleggers minder aantrekkelijk om in het mkb te investeren. De NLII zorgt voor een brug tussen institutionele beleggers, die op grote schaal investeren, en de kredietbehoefte van individuele ondernemers. Onder meer Aegon, Nationale-Nederlanden en de Pensioenfondsen PGB, Metaal & Techniek en investeren in de fondsen.

Het Verbond van Verzekeraars is ‘verheugd’ met de komst van deze alternatieve financieringsmogelijkheden voor het mkb. In 2014 presenteerde het Verbond al twee eigen initiatieven van waaruit kredieten worden verstrekt aan het mkb.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.