Nieuw kabinet moet meer doen om woningvoorraad te verduurzamen

0

62% van de Nederlanders wil dat een nieuw kabinet meer financiële mogelijkheden ter beschikking stelt om het verduurzamen van woningen mogelijk te maken.

Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder 1500 Nederlanders. De hypotheekverstrekker vindt dat de overheid en financiële instellingen huiseigenaren onvoldoende motiveren om hun woning te vergroenen.

Hoger inkomen

De focus ligt volgens Menno Luiten (foto), directeur van Munt Hypotheken, nog te veel op het belonen van mensen die wonen in woningen met gunstige labels. “Wie in een woning met een A-label of nog beter gaat wonen, heeft over het algemeen een wat hoger inkomen. Vanaf 2024 kunnen kopers van een huis met A-label of hoger meer financiering krijgen (tot 50.000 euro) en daarnaast worden consumenten door aanbieders met fikse rentekortingen verleid om juist dit soort energiezuinige huizen te bemachtigen. Daarmee vergroenen aanbieders die deze korting geven weliswaar hun portefeuille, maar is het de vraag of de hele woningvoorraad hier baat bij heeft.  Niet alleen de mensen met een A-label tellen mee. Bijna 70% van de huizenvoorraad heeft een energielabel B of slechter.”

Financiële prikkel

Uit het onderzoek blijkt dat 46% aangeeft dat een financiële prikkel hen daadwerkelijk zou activeren om met verduurzaming aan de gang te gaan. “Als je uitgaat van het feit dat we in Nederland ruim 4,4 miljoen koopwoningen (CBS 2020) hebben, kunnen we meer dan twee miljoen huishoudens, na de juiste stimulans, aanzetten om hun woning (verder) te verduurzamen”, stelt Luiten.

Manier waarop baart zorgen

Slechts een vijfde van de respondenten ziet na aanmoediging in de vorm van financiële steun geen aanleiding om de woning te verduurzamen. Precies een derde (33%) is van mening dat huiseigenaren zelfs verplicht zouden moeten worden om hun woning te verduurzamen. Luiten ziet dus wel bereidwilligheid, maar de financiële stimulans voor veel mensen met een hypotheek ontbreekt. “De overheid en aanbieders van hypotheekproducten hebben volop aandacht voor vergroening van  de woningvoorraad en dat is een goede zaak. De manier waarop ze verduurzaming stimuleren, baart zorgen.”

Nieuw kabinet

Munt Hypotheken vindt dat een nieuw kabinet en aanbieders zich serieus achter de oren moeten krabben of de ingeslagen koers ook huizen met een minder gunstig label helpt verduurzamen. Dat huiseigenaren met een woning met energielabel D, E, F of G vanaf volgend jaar een lening van 20.000 euro kunnen aanvragen voor het energiezuiniger maken van hun woning, juicht Luiten toe. “Het zou goed zijn als een nieuw kabinet de verduurzaming van de meer vervuilende woningvoorraad met maatregelen blijft ondersteunen. Dat is natuurlijk met een nog te vormen coalitie nog zeer de vraag.” Tegelijkertijd roept hij ook collega-hypotheekverstrekkers op om juist de vergroening van minder duurzame woningen te stimuleren. “Daar is de gehele woningmarkt het meest bij gebaat.”

Mensen verrast na inventarisatie

Luiten roept huiseigenaren die de wens hebben om te verduurzamen op om vrijblijvend met hun adviseur in gesprek te gaan. “De praktijk wijst uit dat mensen vaak vooraf niet weten wat er mogelijk is in het kader van verduurzaming. Dat er vanaf 2024 allemaal extra financieringsmogelijkheden voor nieuwe maar ook voor bestaande huiseigenaren zijn, is onbekend. Het is goed dat de markt, maar ook adviseurs, mensen wijzen op hun mogelijkheden. Ons onderzoek toont aan dat mensen met de juiste financiële prikkels best in beweging te krijgen zijn. Adviseurs hebben meer dan genoeg kennis in huis om mee te helpen de woningvoorraad letterlijk en figuurlijk groen te krijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.