Nieuw indexcijfer inboedelwaarde

0

De Inboedelindex van het Verbond van Verzekeraars rekent volgend jaar met het nieuwe indexcijfer 148 (2018: 142,7). De Inboedelindex wordt door het Verbond vrijblijvend aan verzekeraars ter beschikking gesteld. Het staat hen vrij om andere indexcijfers of methoden te hanteren.

Basisjaar van de Inboedelindex is 1993 (=100). De basis is destijds op verzoek van het Verbond door het CBS ontwikkeld. Elk jaar wordt de berekende index van het afgelopen jaar doorvertaald naar de index voor het komende jaar. De aanpassing is gestandaardiseerd en maakt gebruik van de geprognosticeerde prijs- en hoeveelheidsontwikkeling consumptie huishoudens voor het lopende jaar. Die wordt elk jaar door het Centraal Planbureau (CPB) in de Macro-Economische verkenning gepubliceerd. De index houdt rekening met de prijs- en volumeontwikkeling van particuliere inkomens. Dat betekent dat waardeverandering anders dan door prijsveranderingen ook is meegenomen.

Herbouwwaardemeter

De Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars wordt jaarlijks door adviesbureau Arcadis aangepast naar inflatie, constructieprijzen, (innovatief) materiaalgebruik, aangepaste of uitgebreide bouwregelgeving en individuele omstandigheden. De Herbouwwaardemeter 2018-2019 is herschreven aan de hand van veel voorkomende vragen van adviseurs. De Herbouwwaardemeter is overigens uitdrukkelijk niet bedoeld voor gebruik door consumenten en het resultaat levert een globale uitkomst op. Daarom adviseert het Verbond de leden deze methode alleen te gebruiken in combinatie met duidelijke informatie over de gevaren van onder-, en mogelijke oververzekering.

De aangepaste Herbouwaardemeter en de Inboedelindex zijn geldig tot 31 december 2019.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.