Niet te vroeg juichen voor dalend hypotheekrentes

0

De gemiddelde hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar is volgens Geld.nl in twee weken tijd van 4,09% naar 4,04% gegaan. “Toch is het nog te vroeg om te juichen”, zegt Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite.

Voor vrijwel alle rentevaste periodes tussen 5 en 30 jaar gingen de hypotheekrentes gemiddeld met 0,02 tot 0,06 procent omlaag. Dit komt omdat sinds halverwege juni de kapitaalmarktrentes aan het dalen zijn. De hypotheekrentes zijn dus maar een klein beetje gedaald en het is volgens Bulthuis ook nog maar de vraag of die dalingen doorzetten. “De inflatie is nog steeds hoog is en er is veel economische onzekerheid is. Dat kan er weer voor zorgen dat kapitaalmarkrentes gaan stijgen. De hypotheekrentes zullen in dat geval ook hoog blijven of misschien zelfs nog wat stijgen.”

Eerst verdienen, dan verlagen

Voor het waarom de hypotheekverstrekkers nu pas met wat kleine renteverlagingen komen heeft Bulthuis de volgende verklaring: “Hypotheekverstrekkers hebben aan het eind van 2021 en het begin van dit jaar ook heel lang gewacht met het verhogen van de hypotheekrentes, terwijl de kapitaalmarktrentes al stegen. Hierdoor verdienden ze een tijd weinig tot niets aan het verstrekken van hypotheken. De laatste maanden hebben ze dat een beetje goed gemaakt door de hypotheekrentes alsnog fors te verhogen. Maar ze zijn dus ook terughoudend om de hypotheekrentes te verlagen, omdat ze nog wat langer extra geld willen verdienen op de hypotheken die ze verstrekken.”

Wat volgens Bulthuis ook meespeelt is de zomervakantie. Verlaag je de hypotheekrentes heel ver dan kun je ineens veel hypotheekaanvragen krijgen terwijl een deel van de medewerkers op het strand ligt. “We zien daarom eigenlijk altijd wel dat er eind juli en in augustus meestal wat minder beweging is in de hypotheekrentes”, zegt Bulthuis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.