Niet nivelleren met inkomensafhankelijke premie

0

De meerderheid van de Nederlanders is voor nivelleren, maar vindt de inkomensafhankelijke zorgpremie hiervoor ongeschikt. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart Gfk. 

Zo’n 38% van de Nederlanders staat positief tegenover het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken tegen 42% negatief. Naarmate het inkomen van de ondervraagden hoger is, denkt men negatiever over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Het overgrote deel van Nederland (64%) is niet bereid om meer zorgpremie te betalen. Pas bij een inkomen vanaf 2x modaal (65.000 euro) begint de bereidheid te bestaan om meer zorgpremie te gaan betalen. Overigens vindt 70% van de Nederlanders dat er best verder mag worden genivelleerd. Dit geldt ook voor een meerderheid van de hogere inkomens (2x modaal en meer dan 2x modaal).

Onder de minimuminkomens (minder dan 12.500 euro) denkt 63% positief over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Vanaf een modaal inkomen (32.500 – 39.000 euro) slaat het om naar overwegend negatief. Bij een inkomen van meer dan 2x modaal (77.500 euro of meer) is 74% hierover negatief, waarvan het grootste deel zelfs zeer negatief.

Op de vraag hoe deze verandering van de zorgpremie voor het huishouden zal uitpakken, denkt 56% van de ondervraagden er financieel op achteruit te gaan en slechts 17% denkt dat de veranderingen gunstig zullen uitpakken.

Ruim een vijfde van de ondervraagden (22%) is van plan om kosten te besparen door aanvullende verzekeringen te gaan schrappen. Een kleine 20% geeft aan zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Vanaf een modaal inkomen is men steeds meer bereid om te switchen van verzekeraar. Bij een inkomen van meer de 2x modaal geeft zelfs 37% aan een andere zorgverzekering te overwegen.

Slechts 15% denkt dat de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie, zoals nu gepresenteerd, zullen doorgaan. 68% denkt dat de plannen in afgezwakte vorm hun vervolg zullen krijgen en 17% geeft aan te denken dat de plannen van tafel gaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.