Niet meer zorgoverstappers in coronajaar

0

Het percentage consumenten dat is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar is ondanks corona vorig jaar exact hetzelfde als het voorlopige percentage een jaar eerder. Het afgelopen najaar is 6,2% van de verzekerden overgestapt, zo blijkt uit voorlopige cijfers van Vektis.

Nederlanders betalen in 2021 per jaar gemiddeld 150 euro meer voor hun zorgverzekering.

Verzekerden konden tot 1 januari 2021 hun zorgverzekering opzeggen, maar hebben nog tot uiterlijk 1 februari 2021 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. In totaal zijn er 1,1 miljoen verzekerden overgestapt. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7 procent. Wel oriënteerden bijna 25% meer verzekerden zich in de laatste maanden van 2020 op het polisaanbod met behulp van informatie uit de Zorgverzekeringskaart. Deze online informatiekaart geeft voor elke zorgverzekering betrouwbare informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden en maakt het vergelijken van polissen eenvoudiger. De Zorgverzekeringskaart wordt door zorgverzekeraars, tussenpersonen, financieel adviseurs en vergelijkingssites gebruikt om verzekerden te informeren bij het zoeken naar een passende zorgverzekering.

Definitief overstappercentage

Nog niet alle wijzigingen zijn verwerkt door de zorgverzekeraars. Het definitieve overstappercentage kan daarom licht afwijken en wordt in februari bekendgemaakt. Vorig jaar kwam het definitieve percentage uit op 6,5. Eind april publiceert Vektis een uitgebreide analyse van de overstapcijfers: de Zorgthermometer: Verzekerden in Beeld. Nu is alleen gekeken naar het aantal verzekerden dat voor 2021 een polis afsluit bij een andere zorgverzekeraar dan voor 2020.

150 euro meer premie

Nederlanders betalen in 2021 per jaar gemiddeld 150 euro meer voor hun zorgverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl. In 2021 betalen mensen gemiddeld 150,66 euro premie per maand. In 2020 betaalden mensen nog gemiddeld 138,32 euro premie per maand voor hun zorgverzekering. De kosten voor een zorgverzekering zijn gemiddeld dus met 9 procent gestegen.

Geld.nl analyseerde de gegevens van 5.000 aanvragen die tussen half november en 31 december op de vergelijkingssite werden gedaan. Hieruit blijkt ook dat wie alleen een basisverzekering koos, gemiddeld bijna 50 euro per jaar meer betaalt. De gemiddelde premie voor een basisverzekering is 109,26 euro per maand in 2021. Dit was in 2020 nog 105,33 euro per maand. Een verschil van 3,7 procent.

Calculerend shoppen

Vrijwel alle zorgverzekeraars verhoogden hun premies voor 2021. Dit komt voornamelijk door hogere lonen in de zorg, gestegen prijzen voor medicijnen en de toenemende vergrijzing. Ook de premies voor de aanvullende zorgverzekeringen stegen fors. “Je ziet bij aanvullende verzekeringen dat mensen vaak bewust shoppen. Ze zijn al van plan om bepaalde te gebruiken het komende jaar. Die zorg kopen ze dan als het ware in door er een aanvullende verzekering voor af te sluiten”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.