‘Niet de verkoper, maar de koper betaalt de makelaarskosten’

0

De huizenmarkt moet goedkoper worden voor verkopers en transparanter voor kopers. Dat zegt Pro Deo Makelaar uit Oss. Het bedrijf ontwikkelde een concept, waarbij de verkoper in veel gevallen geen cent aan makelaarskosten betaalt.

“Courtages voor een makelaar van rond de anderhalf procent, dus regelmatig 5000 euro of meer, zijn niet meer van deze tijd”, zegt directeur Angelo van Schaijk. “Het staat totaal niet in verhouding tot wat er in de huidige markt voor nodig is om een huis te kunnen verkopen.”

Veilingplatform

Samen met zijn zakelijke partner Ron Ruijs zette hij het bedrijf op. De basis daarvoor ligt bij het bedrijf Vastgoed Auctions dat Ruijs al in 2007 begon. Dat biedt makelaars een platform aan waarmee ze woningen per opbod kunnen verkopen. Daar borduurt Pro Deo nu op voort. Van Schaijk: “In het concept betaalt niet de verkoper, maar de koper de makelaarskosten. Geïnteresseerde kopers kunnen via een veilingplatform bieden op een huis en tegelijkertijd ook de voorwaarden voor dat bod aangeven. De verkoper beslist na het verstrijken van de termijn wie het huis krijgt, wat niet per se de hoogste bieder hoeft te zijn. De uiteindelijke koper betaalt een vaste veilingbijdrage van 1995 euro. Dat bedrag is onderdeel van de koopsom en kan daarom meegenomen worden in de financiering.”

Traditionele makelaar

Ruijs: “De verkoper betaalt in veel gevallen dus niets. Toch doen we alles wat een traditionele makelaar ook doet, zoals prijsadvies, professionele fotografie, een verkooptekst opstellen, inmeten en het maken van plattegronden. Ook de plaatsing op Funda, zorgen voor een verkoopbord, persoonlijke begeleiding, onderhandelen en het opmaken van de koopovereenkomst valt binnen ons pakket. Alleen voor het organiseren van eventuele bezichtigingen vragen wij een klein bedrag. Onze manier van werken gaat niet ten koste van de verkoopprijs. Sterker nog: door te werken met een veiling krijg je het maximale bedrag voor je huis.”

Transparantie

Ook voor de koper biedt het concept voordelen, vertelt Sander Bouman, makelaar bij Pro Deo. “Gebrek aan transparantie is een groeiend probleem in onze sector. Bij ons verloopt het bieden volledig transparant. Je hebt altijd de mogelijkheid om nogmaals een bod uit te brengen nadat je bent overboden. Geen gesloten enveloppen, geen afspraken van ons met andere makelaars en geen woningen die al voor de markt uit zijn verkocht. Iedere koper krijgt een eerlijke kans.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.