Niet blindstaren op top-3 van vergelijker

0

De AFM waarschuwt consumenten die vergelijkingen doen niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van producten of dienstverlening. Daarnaast moeten ze zich niet laten misleiden door de top-3 die op het scherm verschijnt en doen ze er verstandig aan bij meerdere sites hetzelfde product te vergelijken.

In de consumentennieuwsbrief schrijft de toezichthouder dat veel vergelijkingssites een ranglijst laten zien waarin alleen producten worden getoond van aanbieders die de site betalen wanneer het product via de vergelijkingssite wordt afgesloten. “Klik daarom altijd op het overzicht met alle verzekeringen, zodat je zeker weet welk product het best passend is bij jouw situatie. Het kan dan zijn dat je dit product niet kunt afsluiten bij de betreffende vergelijkingssite, maar misschien wel bij een andere website of direct bij de bank of verzekeraar.”

Verstand gebruiken

Om naast prijs ook de kwaliteit van producten of dienstverlening in kaart te brengen, raadt de AFM aan om een vergelijkingssite te kiezen die ook de kwaliteit meeweegt in de vergelijking. Het is een van de zeven tips die de toezichthouder aan consumenten meegeeft. Daarmee hoopt de AFM te bewerkstelligen dat consumenten meer gaan nadenken over de vraag hoe een vergelijking tot stand is gekomen. Maar ook wat het verschil is tussen vergelijkingssites die met of zonder vergunning van de AFM werken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.