Nibud ziet lichtpuntje in voorgesteld plafond energieprijs

1

De grote betalingsproblemen die veel huishoudens momenteel hebben vanwege de inflatie en hoge energieprijs worden in 2023 niet helemaal opgelost, stelt het Nibud vast na bestudering van de Miljoenennota. “Het plafond op de energieprijs help wel erger voorkomen”, aldus het Nibud.

Met een plafond op de energieprijs wordt het voor huishoudens makkelijker om weer grip op hun uitgaven te krijgen, zegt het Nibud. “Belangrijk is dat huishoudens door het plafond meer ademruimte krijgen, al zullen kleine huishoudens in een energiezuinige woning meer profiteren dan grotere huishoudens in een onzuinige woning. Toch zal het plafond voor sommige huishoudens te laat komen. De koopkrachtdaling is dit jaar ongekend hoog. En veel huishoudens hebben moeten interen op hun spaarrekening en hebben betalingsachterstanden. Het pakket dat nu is gepresenteerd, is niet voor iedereen genoeg. Met name inkomens rond en boven modaal zullen merken dat zij nog steeds op hun uitgaven moeten letten”, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Er wordt in de plannen van het kabinet een volumegrens voorgesteld van 1.200 m3 voor gas en 2400 KWh voor elektra. Wat betreft prijs wordt gedacht aan een prijsplafond van maximaal 1,50 voor gas en 0,70 euro voor elektra. Mocht de ontwikkeling van de prijs uiteindelijk meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, dan kunnen de plafonds nog worden verlaagd. Voor gas geldt dat het plafond maximaal verlaagd wordt tot 1,20 euro per kuub.

Scheefgroei door hoger minimumloon

Over het algemeen vindt het Nibud dat de maatregelen van het kabinet te laat zijn gekomen en te weinig oog hebben voor groepen met een inkomen rond en net boven modaal. Ten opzichte van dit jaar krijgen huishoudens het financieel gezien makkelijker in 2023. De allerlaagste inkomens gaan er volgens berekeningen van het Nibud echter meer op vooruit dan de inkomens rond en boven modaal. De stijging is ook niet voor iedereen voldoende om uit de geldzorgen te zijn.

Nibud: “De lage inkomens profiteren van de verhoging van de bijstand en de verlenging van de energietoeslag. Daarnaast hebben zij ook baat bij de verhogingen van de huur- en zorgtoeslag. En huishoudens met kinderen merken dat de kinderbijslag en het kindgebonden budget worden verhoogd. Niet alleen minima, ook huishoudens met een inkomen uit loondienst ter hoogte van het minimumloon gaan er flink op vooruit. Het minimumloon stijgt volgend jaar met 10%. Zelfstandigen met hetzelfde inkomen blijven hierdoor aanzienlijk achter bij werkenden. Daarnaast worden zij ook geconfronteerd met een verlaging van de zelfstandigenaftrek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.