Nibud waarschuwt voor beleggen zonder vangnet

0

Een kwart van de Nederlanders belegt momenteel en circa 10% van hen is daar recent mee begonnen. Het Nibud heeft een onderzoek uitgevoerd onder deze groep. Daaruit blijkt dat een kwart van de beleggende respondenten minder dan 2.000 euro spaargeld heeft. Dat vindt het Nibud zorgwekkend.

Het Nibud heeft in dit breder ingestoken onderzoek onderzocht wat de invloed van de lockdowns op de portemonnee is geweest. Het instituut concludeert op basis van de uitkomsten dat het overgrote deel van de Nederlanders (63%) nu nog net zo moeilijk of makkelijk kan rondkomen. 20% komt nu moeilijker rond dan voor de coronacrisis en 17% makkelijker. Slechts een klein gedeelte (31%) heeft het spaargeld zien groeien. Dit zijn vooral de hogere inkomens.

Niet beleggen zonder vangnet

Het Nibud merkt op dat opvallend veel mensen onder de 35 jaar zijn gaan beleggen de afgelopen tijd. En dat naast het kwart dat al belegt, nog eens 13% van de Nederlanders van plan is dit te gaan doen. Met name de hogere inkomens beleggen. Tegelijkertijd heeft 18% van de beleggers een laag inkomen en geeft 22% van de beleggers ook aan moeite te hebben met rondkomen.

Het Nibud benadrukt daarom nog eens extra de noodzaak van voldoende buffer, waar mensen makkelijk bij moeten kunnen als ze gaan beleggen. Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud: “We maken ons met name zorgen over de jonge beleggers zonder vangnet. We weten hoe verslavend het in de gaten houden van de koersen kan werken. En hoe hoog de stress is die mensen kunnen krijgen als de koersen dalen en ze geen buffer hebben om op terug te vallen. Als maatschappij moeten we willen voorkomen dat de groeiende populariteit van beleggen leidt tot schulden met alle gevolgen van dien.”

Financieel gezien weinig veranderd

Financieel gezien is er voor het merendeel van de mensen weinig veranderd. Het percentage dat moeite heeft met rondkomen (34 procent) is slechts een fractie lager dan 3 jaar geleden, in 2018 was dat 38 procent. Onder hen veel mensen met een lager inkomen (63 procent), maar ook 24 procent van de mensen met een hoger inkomen zegt moeite te hebben met rondkomen. Bijna de helft (46 procent) van de Nederlanders zegt dat ze door de lockdowns niet meer geld hebben overgehouden. Een kwart zegt wel meer te hebben overgehouden en dat zijn met name de hogere inkomens.

Lagere inkomens hebben vooral mínder geld overgehouden en zeggen überhaupt nooit geld over te houden. Het Nibud maakt zich zorgen over het idee dat er bij veel mensen leeft dat iedereen zoveel geld heeft overgehouden door de lockdowns. ‘Deze peiling laat zien dat slechts een klein gedeelte van de samenleving er financieel beter van is geworden. En dat zijn met name de hogere inkomens. Vooral

Onderzoek

De belangrijkste feiten over spaargeld uit het Nibud-onderzoek op een rij:

  • 40% heeft nu net zoveel spaargeld als voor de lockdowns.
  • 31% heeft meer spaargeld.
  • 18% heeft nu minder spaargeld.
  • 7% had al geen spaargeld.
  • 24% van de Nederlanders spaart niet.
  • 76% van de Nederlanders spaart wel.
  • 42% van hen spaart een vast bedrag; doorgaans 250 euro per maand.
  • 34% van hen spaart alleen als ze geld overhouden; doorgaans 150 euro per maand.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.