Nibud: Via DigiD advies goedkoper te maken

0

Het in 2013 ingestelde provisieverbod heeft volgens het Nibud de stap naar de financieel adviseur nog niet eenvoudiger gemaakt. Volgens een eigen onderzoek vinden consumenten financieel adviseurs vaak te duur. Ook vertrouwen zij er niet altijd op dat de adviseur in hun belang handelt.

“Financieel adviseurs moeten de advieskosten verlagen, hun productaanbod vergroten en transparant zijn over de taken die zij vervullen.”

Het onderzoek dat Nibud heeft gedaan naar de houding ten opzichte van het financieel advies in Nederland, is mogelijk gemaakt door Aegon. 1.512 personen tussen de 18 en 67 jaar vulden de online vragenlijst in, afkomstig van het Opiniepanel van Survey Sampling International (SSI). 46% van hen ervaart de kosten van het advies als een drempel om naar een financieel adviseur te gaan. Ook zouden zij hierover meer transparantie willen: wat doet de financieel adviseur nu precies voor zijn geld en wat levert dat zoal op?

Klant tevreden over adviseur

Het Nibud is van mening dat bij grote financiële beslissingen zoals de koop van een huis, een adviseur consumenten van zinvol advies kan voorzien. “Regelgeving zorgt ervoor dat de adviseur controleerbaar is. Informatie die op het internet is te vinden, is dat veel minder. Uit het onderzoek blijkt dat van de mensen die wel van een financieel adviseur gebruik hebben gemaakt, twee derde over het algemeen heel tevreden is over de verleende diensten”, aldus het Nibud.

Advies mijden

Een derde van de respondenten heeft nog nooit een financieel adviseur geraadpleegd. De mensen die wel gebruik hebben gemaakt van een financieel adviseur, deden dat vooral voor het afsluiten van een hypotheek, het sparen voor hun pensioen of afsluiten van een uitvaartverzekering. Nibud: “Consumenten met een inkomen beneden modaal gaan vaak zelf op zoek naar informatie om zo de kosten voor financieel advies te vermijden. Wij pleiten dan ook voor het toegankelijker maken van het financieel advies om te voorkomen dat consumenten onnodig dure producten aanschaffen.”

DigiD werkt kostenbesparend

Als een van de mogelijkheden om de kosten van financieel advies te verlagen is volgens het Nibud door gebruik te maken van DigiD. “De klant kan dan via DigiD de benodigde gegevens aanleveren bij de adviseur. Dit scheelt tijd en daarmee geld. Ruim de helft van de ondervraagden vindt dit een aantrekkelijke optie. Tegenstanders vinden deze manier van gegevens delen onveilig. Juist bij het gebruik van DigiD is het daarom van belang dat eerst het vertrouwen van de consument wordt hersteld.”

Consument wil wel

In dit onderzoek is expliciet gevraagd of consumenten het een aantrekkelijke optie vinden om hun gegevens aan te leveren via overheidsbronnen die via DigiD ontsloten worden. Ruim de helft (57%) van de respondenten vindt dit een aantrekkelijke optie; 14% vindt dit juist (zeer) onaantrekkelijk. De overige 30% staat er neutraal tegenover. In een toelichting op het antwoord op deze vraag noemen de respondenten die dit een aantrekkelijke optie vinden vooral de snelheid en het gemak. Ook de kosten zijn een overweging om gegevens via DigiD te ontsluiten. Tegenstanders wijzen vooral op aantasting van de privacy. Maar ook hier ziet het Nibud gebrek aan vertrouwen in de adviseur terug: wat gebeurt er met mijn gegevens en heb ik het zelf nog wel in de hand?

Weinig vertrouwen in adviseurs

Ondanks het feit dat de respondenten die wél een adviseur hebben geraadpleegd hierover tevreden zijn, geeft ruim een derde van alle respondenten (35%) aan weinig vertrouwen in financieel adviseurs te hebben. Volgens de ondervraagden is het voor hen niet duidelijk of de financieel adviseur in hun belang of in het belang van de verzekeraar handelt. Ook verlangen zij meer transparantie over de werkzaamheden van een adviseur en het effect dat zijn advies heeft. Nibud: “Financieel adviseurs moeten de advieskosten verlagen, hun productaanbod vergroten en transparant zijn over de taken die zij vervullen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.