Nibud: toename vaste lasten zorgelijk

0

Nibud stelt vast dat huishoudens in 2019 meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten. In de afgelopen tien jaar is niet eerder zo’n groot deel van het budget opgegaan aan de vaste lasten, blijkt uit het Nibud Budgethandboek 2019.

Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is net iets meer dan 55% van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. Iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50%. Hoe hoger het inkomen, hoe lager het aandeel dat op gaat aan de vaste lasten. Zo is een huishouden met een inkomen van 1,5 keer modaal en een gemiddelde hypotheek, net iets minder dan 45% van zijn inkomen kwijt aan de vaste lasten. Tien jaar geleden lagen deze percentages gemiddeld 5% lager dan nu, blijkt uit het Rapport Vaste Lasten 2019.

Het Budgethandboek is een jaarlijks terugkerend naslagwerk van het Nibud over de gemiddelde inkomsten en uitgaven van particuliere huishoudens. Idealiter zou een huishouden niet meer dan de helft van zijn inkomen kwijt moeten zijn aan de vaste lasten. Het Nibud maakt zich dan ook zorgen om huishoudens die meer dan 60 procent kwijt zijn aan de vaste lasten, omdat bij veel huishoudens daardoor de druk op de portemonnee te groot wordt.

Achterstand hypotheek

Het hogere aandeel vaste lasten verklaart volgens het Nibud ook waarom zoveel huishoudens achterlopen met het betalen van de rekeningen van zorgverzekeraar en energiebedrijf en huur of hypotheek. In het Nibud-onderzoek Financiële Problemen 2018 werd duidelijk dat het percentage huishoudens dat de huur of hypotheek niet altijd op tijd kan betalen sinds 2012 met 7% is gestegen tot 19% in 2018.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “Iemand met een modaal inkomen met een huurhuis met gemiddelde huur houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding, onderhoud en inventaris. Zodra er in dit huishouden extra kosten komen, door bijvoorbeeld hogere zorgkosten, betekent dit financiële stress. Bijna 40% van de mensen heeft moeite met rondkomen, de druk op de portemonnee is ontzettend groot.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.